Da rådmannen la frem sitt forslag til ny skolestruktur tidligere i uka, var det med beskjed om at ingen faglige eller pedagogiske hensyn lå til grunn, her var kun økonomi vurdert.

Jørn Martinussen i Øksnes Tverrpolitiske Liste (ØTL) mener kommunestyret ikke har bestilt en sak om skolestruktur utelukkende basert på økonomi og innsparingsmuligheter.

– Dette er for dårlig. Kommunestyret ba om at det legges fram en sak om endringer i skolestrukturen. Jeg kan ikke se at administrasjonen har noe belegg for å legge frem saken uten pedagogiske vurderinger. Vi vil ikke være med på å behandle en sak uten at at dette er gjort, sier Martinussen.

Les også: Foreslår nedlegging av Sommarøy og Strengelvåg skoler

Vil foreslå utsettelse

Han sier at saken ikke er behandlet internt i ØTL, men at han vil foreslå for partiet og formannskapet å utsette saken i påvente av faglige vurderinger.

– Det er kun få år siden vi diskuterte skolestruktur og det ble lagt fram en sak som det tok tre år å utrede. Mange av de faglige problemstillingene vi sto ovenfor da, er de samme nå. Jeg kan derfor ikke se at det er behov for å starte fra scratch. Mange av de som deltok i utredningen jobber i kommunen og sitter nok inne med kunnskap fra siste runde, sier Martinussen.

Les også: Stor misnøye blant foreldre og ansatte

Han mener saken derfor må utsettes, og tas opp i et ekstraordinært kommunestyremøte i slutten av november, for å rekke behandling av økonomiplan og budsjett i desember.

– Det kan ikke være slik at vi skal vedta en ny skolestruktur på det grunnlaget som foreligger. Skulle det vise seg at det blir fattet et vedtak i tråd med foreliggende vedtak, som er til skade for våre barn, vil i hvert fall ikke jeg være med på å anbefale det for ØTL sitt medlemsmøte, sier Martinussen.

Les også: FAU-leder: – Dette er rett og slett skammelig

Rådmann i Øksnes, Elise Gustavsen, mener politikerne ikke bør være overrasket over at administrasjonen kun har levert en utredning basert på økonomiske vurderinger. Foto: Silje Helene Nilsen

– Politikerne orientert

Rådmann Elise Gustavsen mener at saksutredningen om innsparingsmuligheter som nå ligger på bordet, ikke bør overraske Martinussen.

– Når vi har begrenset med tid på oss, fra 20. juni til september, med en ferie imellom, klarer vi ikke utrede dette i sin fulle bredde. Da må vi ta tak i det som var utgangspunktet for at saken kom opp, nemlig økonomi. Vi har også orientert politikerne om at det var dette vi kom til å rekke på denne tida, sier Gustavsen.

– Vi vil gjerne drøfte kvalitet og pedagogikk i en mer omfattende prosess, og det vil en oppvekstmelding gi oss anledning til. Men det kan være lurt å få avklart skolestruktur, legge noen steiner og skape ro for elever og ansatte, før vi begynner og snakke om innhold i skolen, mener rådmannen.

Les også: Vi er nødt til å kutte. Spørsmålet er hvor

Til Martinussens innstill om å ta saken opp med faglige vurderinger i et ekstraordinært kommunestyremøte, sier Gustavsen følgende:

– Alle utredninger som har vært gjort i ny tid er lagt ved saken. Det er fint om politikerne tar seg tid til å sette seg inn i det som allerede er gjort. Det ligger mye viktig informasjon i det som er utredet tidligere, og i den nye økonomiske beregningen. Den totale pakken skal være et godt grunnlag for politikerne til å gjøre en vurdering. Men jeg har forståelse for at det er en vanskelig sak å ta stilling til. Vi har havnet her fordi vi har en svært stram økonomi, ikke fordi vi har et ønske om å legge ned skoler, sier Gustavsen til VOL.