Etter diskusjon i teknisk hovedutvalg onsdag rundt spørsmålet om ny veitrasé fra Myre til Vornes, ble det klart at utvalget ønsket mer informasjon.

Sps Glenn Stavøy sa at han på nåværende tidspunkt ikke kunne gå inn for administrasjonens forslag til vedtak, og antydet at han ville fremme et utsettelsesforslag, for å kunne jobbe mer med saken. Utvalgsleder Torgeir Larsen foreslo da at utvalget skulle samle seg til et gruppemøte for å bli enig om en formulering av et vedtak. Dermed gikk hele utvalget, med medlemmer fra Ap, ØTL og Sp, ut av rommet og lukket døren bak seg, mens administrasjonen og tilhørerne satt igjen.

Åpne møter

På spørsmål fra VOL om utvalgets anledning til å gjøre dette, viser Fylkesmannen til Kommunelovens § 31, som sier at enhver har rett til å overvære møtene i folkevalgte organer. Hovedregelen er møtene skal holdes for åpne dører.

I kommentarutgaven til kommuneloven står også følgende:

Det er i alle fall helt klart at man ikke kan omgå lovens regler om møter ved ganske enkelt å flytte realitetsdebatten i saker til et «formøte», «felles gruppemøte for alle deltakende partier», «seminar», «orienteringsmøte» eller lignende, for deretter å treffe det formelle vedtaket i et ordinært, åpent møte.

Hovedutvalg for skole og kultur i Øksnes møttes dagen før for å behandle en annen betent sak, nemlig skolestruktur. De ba også om et felles arbeidsmøte, for å se om de kunne enes om et vedtak. Kommunalsjefen fratrådte bordet, men møtet ble gjennomført i offentlighet, med pressen til stede.

– Var velkommen inn

Leder av utvalget, Torgeir Larsen, sier det ikke var hans hensikt å stenge noen ute fra møtet, men å få samlet gruppa for å formulere et vedtak.

– Møtet ble ikke lukket. Vi ønsket å finne oss en arbeidsplass hvor vi kunne formulere et felles forslag som var dekkende for det som var kommet frem i møtet. Enhver som ønsket å tiltre kunne gjøre det, og var hjertelig velkommen. At vi hadde behov for å flytte litt på oss, er ikke det samme som at de som var til stede var til bry for oss. Man hører etter det man vil høre etter, sier Larsen.

– Hvorfor var det da nødvendig å forlate rommet og lukke døren bak seg?

– Det var mer av respekt for de andre tilhørerne, slik at de kunne bruke disse 15 minuttene på andre fornuftige ting. Vi hadde behov for å tenke og få formulert det som det var enighet om i møtet. Alle har også anledning til å stille spørsmål rundt dette, og si hva som var deres behov. Mitt behov var å få ferdig en formulering som gjorde det vi ønsket å komme fram til språklig forståelig, sier Larsen.

Han legger senere til at det er helt vanlig å innvilge tilstrekkelig med tid til utforming av vedtak som skal tas opp til behandling, og at det var derfor de tok en pause.

Tilhørere reagerer

Beboere i det berørte området, som var til stede i møtet, reagerte i ettertid på måten møtet ble gjennomført på. De har torsdag sendt et brev til ordfører og rådmann om saken.

Administrasjon, presse og tilhørere ble utestengt fra diskusjonen og behandlingen av det framsatte forslaget. Da møtet igjen ble satt, var det ingen diskusjon omkring framsatte forslag – kun avstemming mellom administrasjonens forslag til vedtak, og det forslaget som «gruppemøtet» la fram, skriver de i brevet.

Vi ber om at ordføreren snarest tar tak i denne form for møtekultur som foregår i Øksnes kommunes regi, og sørge for å sikre at møteoffentligheten i Øksnes kommune blir gjennomført i henhold til lover og regler, skriver de i brevet.