Kommunestyrets godkjenning av detaljreguleringsplan for Kjærlighetshaugen utenfor Myre, som åpner for et stort leilighetsprosjekt på et av få gjenværende friarealer i området, ble i vinter påklaget av to beboere i området. De mente prosjektet var i strid med gjeldende planverk og retningslinjer, og pekte på saksbehandlingsfeil ved at vedtaket ikke ble begrunnet. Privatisering av strandlinja og tap av lekearealer var også en del av klagen.

Begge parter sto på sitt

Da klagesaken kom opp for politikerne, sendte de den tilbake til administrasjonen. Rådmannen hadde i sin innstilling gitt klagerne medhold, og rådet politikerne til å avvise planen. Politikerne var imidlertid ikke fornøyd med saksfremlegget og administrasjonens behandling av klagen, og sendte den tilbake. Høyre kalte utredningen partisk, og ba om en ansvarlig saksutredning. Det ble også bedt om at administrasjonen vurderte lovligheten av kommunestyrevedtaket.

Da kommunesstyret også sto på sitt da de behandlet klagesaken i juni, ble saken sendt videre til Fylkesmannen for behandling.

– Godt nok begrunnet

Fylkesmannen har nå behandlet saken, og gir kommunestyret rett i sitt vedtak. I et 14 siders brev til kommunen vurderes både innkomne klager på saksbehandling og på planens innhold.

Fylkesmannen mener i motsetning til klager og administrasjon at vedtaket har vært tilstrekkelig begrunnet, og viser blant annet til en begrunnelse skrevet av hovedutvalg teknisk. Fylkesmannen skriver at det hadde vært en fordel om saksfremlegget i større grad var tilrettelagt for de avveininger kommunestyret skulle foreta. Likevel anser de saken som tilstrekkelig utredet i henhold til plan- og bygningsloven, aktuelle retningslinjer og forvaltningsloven.

Fylkesmannen mener at barn- og unges interesser og strandsonehensyn har vært tilfredstillende utredet. De har heller ingen innvendiger mot at kommunestyret ønsker å nedprioritere dette til fordel for fortetting og tilrettelegging for denne type bolig.

– Alle relevante krav, interesser, hensyn og virkninger av planforslaget synes etter hvert å være belyst, og det levnes etter Fylkesmannens vurdering liten tvil om hvilke hensyn som har vært avgjørende for kommunestyrets vedtak, skriver Fylkesmannen og konkluderer med at kommunens saksbehandling har vært i tråd med regelverket.

– Kommunestyret bestemmer

Om planens innhold bemerker Fylkesmannen at det er kommunestyret som bestemmer over arealdisponering i kommunen, og at de har et vidt rom for valg av løsninger.

– Generelt må det sies at ingen er beskyttet mot at områder reguleres eller omreguleres. En regulering kan da lett føre til at noen interesser må vike til fordel for andre interesser. Angjeldende areal er ubebygd og fremstår ifølge opplysningene i saken som et tilgrodd naturområde. Det er ikke avdekket spesielle naturverdier, og området har ikke vært i særlig bruk som friluftsområde. Likevel utgjør det sammen med strandlinja nordover et – for nærmiljøet – viktig ubebygd areal i strandsonen på nedsiden av veien, med båt- og naustområdet i sør og med boligbebyggelsen på oversiden av veien, bemerker Fylkesmannen.

Fylkesmannen mener det må legges til grunn av selv om friområdet bebygges, så er det gjort noen grep for å sikre ferdsel i området og tilgjengelighet til gjenværende friluftsarealer. En felles lekeplass som skal bygges, samt vei til området, mener Fylkesmannen kan gi bedre tilgjengelighet til Kjærlighetshaugen enn det er for folk i området i dag.

– Fylkesmannen mener planens konsekvenser for og mot utbygging er godt belyst, og at det har vært anlagt en høy terskel for å gjøre inngripen i friområdet. Den endelige beslutning om detaljreguleringen skal vedtas er det imidlertid kommunestyret som må foreta. Tilføyelser i bestemmelser innarbeides i plandokumentene. Fylkesmannen kan ikke se å ha grunnlag for å sette til side dette skjønn og vedtaket blir stadfestet, konkluderes det.

Avgjørelsen kan ikke påklages.