Øksnes kommune og Kystverket har de siste årene hatt en uenighet gående om ansvar og eierskap til havn og de to moloene i Nyksund.

Kystverket mener havna egentlig har vært Øksnes kommunes ansvar siden 1969, da Nyksund ble overskjøtet fra Staten til kommunen. Kommunen mener på sin side at overdragelsen aldri innebar stedets status som statlig fiskerihavn, og har påpekt at Kystverket har fortsatt å stå for vedlikehold av moloene opp gjennom årene, sist i 2009. De markedsførte også Nyksund som en statlig fiskerihavn på sine hjemmesider så sent som i 2013.

På spørsmål fra VOL i april om hvorfor de har vedlikeholdt moloene hvis det ikke har vært deres ansvar, svarte Kystverket at de den senere tid har hatt en grundig gjennomgang av eiendomsforhold, og har hatt en opprydning i sin praksis.

Ber departementet gripe inn

Kystverket har ikke vært til å rikke i saken. Det har heller ikke Øksnes kommune. Kommunestyret fattet i fjor vedtak om at de opprettholder sitt standpunkt om at Nyksund er en statlig fiskerihavn – og at moloene derfor fortsatt er et statlig ansvar som en del av havna.

Etter et møte mellom partene i høst, som ikke førte fram, har ordfører Karianne Bråthen nå sendt brev til Samferdselsdepartementet om saken.

– Det er svært uheldig om denne saken blir stående uten en avklaring. Da får vi blant annet ikke utført vedlikehold på moloene. Derfor vil vi nå følge dette opp med departementet, sier Bråthen til VOL.

Hun mener kommunen har en god sak.

– Kystverket har omtalt Nyksund som en statlig fiskerihavn fram til 2013, har utført vedlikehold og uttalt seg som eier i reguleringssaker. Jeg mener vi har en god sak, sier Bråthen og understreker at kommunen har en god dialog med Kystverket og at de er inneforstått med at saken blir tatt videre.

Stort ansvar

I brevet fra ordfører til departemetet skriver Bråthen at et ansvar for moloanleggene i Nyksund vil være et ansvar Øksnes kommune ikke er i stand til å bære.

– Nyksund ligger værhardt til, og det har i årenes løp være flere skader på moloen inn til Nyksund som det har vært nødvendig å utbedre, og som til nå har blitt utbedret av Staten ved Kystverket. Nyksund er et av de mest besøkte turststeder i Lofoten og Vesterålen, og turisttrafikken medfører store utfordringer for kommunen pga. den ekstra slitasje på veien mellom Myre og Nyksund (grusvei) grunnet biltrafikk. Et ekstra ansvar for vedlikehold og utbedring av moloer vil innebære en uforholdsmessig belastning for Øksnes kommune, skriver ordføreren.

Hun ber derfor Samferdselsdepartementet om å ta stilling i saken.

– Kommunen vil også be om et møte med departementet for drøftelse av saken i forkant, slik at man kan få legge fram sitt syn, avslutter ordføreren.