Tirsdag møtes kommunestyret i Øksnes for å fatte en endelig avgjørelse i høstens skoledebatt.

I formannskapet for et par uker siden var det bred enighet om sammenslåing av skolekretsene Myre og Sommarøy, og en nedleggelse av skolen i sistnevnte. Noe mer usikkerhet har det knyttet seg til hvor det bærer hen for ungdomstrinnet i Alsvåg, som ble vedtatt nedlagt av kommunestyret i fjor – et vedtak som senere ble opphevet av det samme kommunestyret i en lovlighetskontroll.

Mot nedleggelse av Sommarøy

De fleste partiene har nå fått behandlet spørsmålet om skolestruktur internt i medlemsmøter. VOL har tatt en runde med alle partier, og den viser at det etter alt å dømme ikke er flertall for å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg. Kun ØTL sier til VOL at de vil fremme forslag om nedleggelse av ungdomstrinnet, mens SV har vært åpen for det samme i HUSK og formannskap.

Senterpartiet og Frp er de eneste partiene som ikke vil gjøre noen grep i skolestrukturen på nåværende tidspunkt.

– Vi er ikke klar til å ta en avgjørelse i denne saken nå. For å få en faktabasert utredning om helheten for oppveksten i Øksnes, må vi vente på en oppvekstmelding og en strukturmelding. Det som skjer nå er en hastebehandling, og det var ikke meninga da vi bestilte oppvekstmeldinga. Det er så mange verdier som ikke er belyst – at det ikke vil være rettferdig å gjøre noe nå overfor ansatte, elever eller andre som dette angår – som egentlig er hele øksnessamfunnet, sier Sps John Danielsen.

Farlig skolevei

De to opposisjonspartiene er også uenig i grepet om å legge ned Sommarøy skole, for å bruke skolebygget der til lokaler for Voksenopplæringa, Flyktningtjenesten og Kulturskolen.

– Fra administrasjonen er det sagt at kun seks elever vil trenge skyss ved en nedleggelse av Sommarøy skole. Det kan være rett om du tolker to av kravene som utløser skyss, men ikke det tredje. Det handler om farlig skolevei. Molokrysset er det farligste veikrysset vi har i Øksnes, hvor over 100 vogntog passerer daglig. Dette, i tillegg til flere andre ting, er ikke vurdert av administrasjonen, fordi vi ikke har gitt dem tid. Det må vi gi dem. Det er også uakseptabelt, meningsløst og dårlig politisk håndarbeid å kaste elever ut fra Sommarøy skole og inn i midlertidige lokaler på Myre, sier Danielsen.

– Dette har kommet opp nå på grunn av den økonomiske situasjonen i kommunen. Hva mener Sp er løsningen på den?

– Vi har vært klar på at vi ønsker å styre på en måte som gir penger i kommunekassen, blant annet ved å være aktiv i å tilrettelegge for nye arbeidsplasser, sier Danielsen.

– Løser det den situasjonen kommunen er i nå?

– For 10-15 år siden hadde vi utfordringer som var langt større. Da klarte vi å tilpasse drifta. Jeg mener det er rom for å løse dette nå også innenfor den enkelte sektor med å tilpasse drifta, sier Danielsen.

Ap vil ikke røre ungdomstrinnet

Han er heller ikke overbevist om at nedlegging av verken Sommarøy skole eller ungdomstrinnet i Alsvåg vil gi besparelser, da skolebyggene fortsatt skal driftes og det må gjøres investeringer på Myre for å få plass til alle elevene.

Usikker på det sistnevnte er også Ap, som i motsetning til sist runde med skolestruktur-debatt, nå ikke vil røre ungdomstrinnet i Alsvåg.

– Det er knyttet så stor usikkerhet rundt den økonomiske besparelsen, at vi ønsker å behandle dette sammen med pedagogiske vurderinger i en oppvekstmelding, sier Ap-leder Yngve Hansen til VOL.

Ap mener spørsmålet om ny skole på Myre også er naturlig å ta når oppvekstmeldinga kommer, og man vet mer om hva man skal bygge for. De ønsker også å utrede et oppvekstsenter på Strengelvåg, med barnehage og skole i felles lokaler.

Usikkerhet rundt besparelser

Runden VOL har hatt med partiene viser dermed at det i morgendagens møte trolig blir flertall for nedlegging av Sommarøy skole, for investering av moduler med klasserom for å få plass til alle på Myre og for flytting av Voksenopplæringa, Flyktningtjenesten og Kulturskolen til Sommarøy.

At dette vil føre til de store besparelsene, hersker det imidiertid usikkerhet rundt.

Ifølge tall administrasjonen har lagt frem, vil grepene bety 700.000 kroner i innsparing i drift - men behov for rundt 1,2 millioner kroner i investeringer i moduler og tilpasning av skolebygg. Dersom politikerne ikke ønsker å ta i bruk arealer i ungdomsskolen på Myre for å huse barneskoleelever, vil det trolig måtte kjøpes mer enn én klasseromsmodul, noe som vil betyr økte investeringsbehov og driftsutgifter.

Dette mener partiene:

Senterpartiet (har fire representanter i kommunestyret): Vil utsette saken til oppvekstmeldinga er klar.

Arbeiderpartiet (seks representanter): Vil legge ned Sommarøy skole og flytte Kulturskolen, Voksenopplæringa og Flyktningtjenesten inn i skolelokalene. Investerer i klasseromsmoduler for å få plass til alle Sommarøy-elevene på Myre.

Høyre (to representanter): Vil ifølge leder Jonny Rinde Johansen gå inn for forslaget som ble vedtatt av formannskapet, som er det samme som Aps standpunkt.

Øksnes Tverrpolitiske liste (fire representanter): Vil ifølge Jørn Martinussen fremme samme forslag som de fremsatte i formannskapet, som innebærer nedleggelse av Sommarøy skole, ungdomstrinnet i Alsvåg og igangsetting av prosjektering og planlegging av ny barneskole på Myre.

Sosialistisk Venstreparti (to representanter): Skal ha medlemsmøte mandag kveld. Gikk i HUSK inn for felles skolekrets for Myre og Sommarøy, med bruk av begge skoler til nytt skolebygg på Myre står klart, samt at nedlegging av ungdomstrinnet i Alsvåg fra neste skoleår vurderes.

Fremskrittspartiet (to representanter): Har gått til valg på å opprettholde dagens skolestruktur, og vil ifølge leder Ken Ivan Reinholdtsen stå ved det. Er åpen for en felles skolekrets mellom Myre og Sommarøy uten flytting av elever, men med felles rektor.

Kristelig Folkeparti (én representant): Vil slå sammen Sommarøy og Myre skolekrets. Er åpen for å ha de minste elevene på førstnevnte og de største på Myre, men erkjenner at det trolig ikke vil være flertall for dette, og vil derfor støtte forslag om investering av moduler på Myre. Ytterligere grep i skolestrukturen vil de ikke gjøre før en oppveksmelding er klar.