VOL skrev i sommer om at behovet for kaiplasser i Myre havn er prekært. Nå har de to hvitfiskaktørene på Sommarøy-sida av havna søkt om å få utvide sin kaikapasitet.

Myre fiskemottak har søkt om å få legge ut en 40 meter lang flytebrygge ved sitt mottak. Naboen Sommarøy produksjonslag vil realisere gamle planer om å forlenge kaia ved sitt anlegg inn mot den gamle Harding-brygga. Entreprenør Pål Pedersen i Bø har fått oppdraget.

Støtter åpning av indre havn

Dette vil imidlertid ikke være i nærheten av å dekke behovet, mener Ted Robin Endresen ved Myre fiskemottak.

–  Båtene blir stadig større. I takt med dette blir også behovet for kaiplass større. Når båtene har levert fangsten sin trenger de liggeplass. Slik situasjonen er nå er ikke Myre havn rigget for økt volum, og vi vil ikke evne å være med i konkurransen fremover med så dårlige kaiforhold som vi har nå. Mange lar vær å komme til Myre å levere fordi de ikke har noe sted å legge seg etter at de har losset, sier Endresen.

– Den eneste muligheten vi har nå, og det er en kjempemulighet, er å åpne indre havn, sier han.

André Reinholdtsen har flere ganger tatt til orde for å bygge ut området på innsida av moloen som går mellom Sommarøy og Myre. Endresen støtter tanken fullt ut, og mener det må være rom både for utbygging av indre havn og et nytt industriområde i Staven.

–  Det er ingen som leverer fisk på Myre, som ønsker å bruke tid på å gå til Staven for å sove seg opp før neste sjøvær, sier Endresen.

Fiskekjøper Ted Robin Endresen mener politikerne i Øksnes må på banen for å gjøre noe med kaisituasjonen i Myre havn. (Arkivfoto) Foto: Silje Helene Nilsen

Vil ha politikerne på ballen

Han mener politikerne i Øksnes nå må våkne.

– De må ta innover seg at dette er et mye større problem enn det de ser. Hvis vi ønsker at Myre skal være en stor fiskerihavn, som de er flinke til å påpeke er Norges største, må man også legge forholdene til rette for at den fortsatt skal kunne være det. Konkurransen øker, havna er levende og alle trenger fisk. Vi får nå også en stor fabrikk i Primex som skal ta stort volum, men vi har ikke infrastruktur å tilby en voksende flåte, sier fiskekjøperen.

–  Dette blir ikke tatt på alvor. Hadde det blitt det, ville vi hatt en debatt om det, sier Endresen.

Får støtte fra Holmøy

Holmøy Maritime er hovedaksjonær i Sommarøy produksjonslag. Knut Roald Holmøy støtter Endresen i at havna er i ferd med å bli for lita.

– Jeg er helt enig i at noe må gjøres, og de planene bør komme fort. Både vi og andre aktører har behov for kaiplass. Det er båtene vi lever av, sier Holmøy til VOL.

– Havna på Myre er fullt utbygd. Det er ikke rom for mer. Hver gang du bygger noe eller legger ut en flytebrygge, blir havna mindre. Både vi og Ted Robin utnytter nå de arealene vi har igjen, og det må nå komme en debatt om hva vi gjør videre. Det er for sent å ta debatten når det ikke er flere muligheter igjen, og dit er vi i ferd med å komme. Vi som næringsaktører har behov for å vite hvor vi kan utvikle oss i framtida. Det må komme en plan vi kan forholde oss til, sier han.

Han vil ikke gå inn i debatten om hvor det eventuelt burde bygges ut, men han sier at det på Oppmyrbogen er et fantastisk område med en naturlig havn.

Flere aktører tar nå til orde for å få åpnet opp moloen og bygget ut indre havn.