Vesterålskommunene har denne høsten tatt stilling til hvem som skal få vigselsmyndighet fra neste år.

Stortinget bestemte nemlig tidligere i år at noen oppgaver skal delegeres fra staten til kommunene. Blant dem ansvaret borgerlige vielser, som tingretten har nå. Ekteskapsloven er endret, og ordførere og varaordførere er gitt direkte vigselsmyndigheten i den nye loven. I tillegg kan kommunestyret gi vigselsmyndighet til kommunalt ansatte eller folkevalgte.

Kommunestyret i Øksnes hadde saken oppe til behandling tirsdag. Det ble ingen debatt om saken, og formannskapets innstilling ble vedtatt.

– Woho, det blir artig det her! sa ordfører Karianne Bråthen (Ap) lattermildt da saken var avgjort.

I tillegg til ordfører og varaordfører Jonny Rinde Johansen (H), bestemte kommunestyret at også rådmann og assisterende rådmann får vigselsmyndighet. Disse stillingene er i dag besatt av Elise Gustavsen og Linda Rasmussen.

Kommunen skal før utgangen av året utarbeide retningslinjer og informasjon om kommunale vigsler, som blir lagt ut på kommunens hjemmesider.

– Det må være brudeparet selv som velger hvem som skal vie dem, forutsatt at denne personen er tilgjengelig på det aktuelle tidspunkt. Vigsel foretas innenfor eksisterende stilling/verv, og det gis dermed ikke godtgjøring ut over eventuell utgiftsdekning for den som forestår vigselen, heter det i sakspapirene.