Cermaq-direktør Snorre Jonassen sier til VOL om salgsprosessen det samme som han sa for snart 10 måneder siden:

At det er flere interessenter, men at den fortsatt ikke har resultert i noe salg.

Siden de ansatte ved lakseslakteriet i Alsvåg i fjor fikk beskjeden om at Cermaq ville bygge nytt i Steigen, og at arbeidsplassen deres skulle legges ned i 2018, har de slått alle produksjonsrekorder. Ikke en enste ansatt har sagt opp. Håpet har hele tiden vært at en annen aktør skal overta, og videreføre slakteridrift i anlegget. Det har foreløpig ikke skjedd, og tida begynner å renne ut. Ved utgangen av januar stenger Cermaq dørene i Alsvåg.

– Mange har vurdert det

I mellomtida har ansatte og politikere i Øksnes etterlyst informasjon om salgsprosessen.

– Hva har dere gjort for å få solgt anlegget?

– Vi har holdt på siden i fjor sommer. Vi har kartlagt interessenter og vært i kontakt med veldig mange, både de som driver innen laks og med hvitfisk. Veldig mange har vurdert dette, sier Jonassen til VOL.

– Hvorfor har det ikke resultert i salg?

– Det er vanskelig for meg å svare på. Jeg kan ikke gå inn i detaljene i salgsprosessen, sier han.

– Har prisen vært en del av det?

– Det kan jeg heller ikke si noe om, sier han.

– Har dere fortsatt interessenter, og er det flere?

– Ja, det er mer enn én. Mer kan jeg ikke si, sier Jonassen.

– Har jobbet aktivt med salg

Sp-politiker John Danielsen sier til VOL torsdag at Cermaq har et større ansvar enn det de har vist til å få til en løsning som ivaretar arbeidsplassene i Alsvåg. Han etterlyser også mer informasjon om prosessen. Til det sier direktøren følgende:

– Dette er noe litt annet enn å selge et hus. Det er en balansegang hva man kan si i det offentlige rom i en slik prosess. Vi mener vi har jobbet aktivt med å prøve å få solgt anlegget, og salgsprosessen er ikke avsluttet. Men så langt har vi altså ikke lyktes. Vi mener vi har gjort det som står vi vår makt for å få til et salg, sier han.

Om de ikke kommer til enighet med en kjøper innen utgangen av januar, er det kroken på døra i Alsvåg. Ifølge Jonassen har 13-14 av de i overkant av 40 fast ansatte i Alsvåg takket ja til ny jobb på Storskjæret.

– Hva gjør dere fremover for å ivareta de ansatte?

– En god del ansatte har fått ta fagbrev i perioden vi har vært gjennom. Vi vil også kjøre noen kurs før jul for å oppdatere de ansatte, slik at de har alt de trenger for å jobbe innen fiskeindustri. De ansatte har vist en enorm lojalitet og profesjonalitet i denne prosessen. Alle de fast ansatte får en bonus når de slutter, for at de har vært med helt til slutten.

– Hva har den innsatsen og lojaliteten de ansatte i Alsvåg har vist betydd for Cermaq?

– For oss har det hatt stor verdi å kunne drive på en ordentlig måte i Alsvåg. Den største verdien i Alsvåg er de ansatte og den kompetansen de sitter på, derfor har vi også hatt som målsetning å få til et salg og videreføring av drifta, avslutter han.

Det nye lakseslakteriet på Storskjæret i Steigen skal etter planen være i drift i slutten av mai neste år.