I vår varslet Øksnes-rådmann Elise Gustavsen og økonomisjef Jul Are Pettersen at det ville bli en krevende oppgave å få 2018-budsjettet i havn.

Da var beskjeden at med dagens driftsnivå ville kommunen måtte hente inn 14,1 millioner kroner neste år.

Politikerne ble tidlig invitert til å bidra i arbeidet. De takket i juni nei til eiendomsskatt og flere millioner kroner i ekstra inntekter. For noen uker siden vedtok de nedleggelse av Sommarøy skole fra neste høst. Det monnet langt fra nok.

Senest i kommunestyremøtet for to uker siden varslet rådmannen at over syv millioner kroner gjensto før de var i havn med neste års budsjett, og mye tyder på at de har hatt noen hektiske uker. Mens sakspapirer til politiske møter vanligvis blir sendt ut én uke i forveien, ble rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan for 2018-2021 ettersendt mandag ettermiddag. Allerede tirsdag skal formannskapet gjøre vedtak om å sende dokumentene ut på høring.

Mot Robek?

Av forslaget og sakspapirene som er sendt ut fremgår det at administrasjonen har klart å få neste års budsjett i balanse, men ikke de tre resterende årene i økonomiplanperioden. Om heller ikke kommunestyret makter dette, bærer det rett tilbake på ROBEK-lista for Øksnes, hvor kommunen må ha statens godkjenning for å lage budsjett, ta opp lån og inngå langsiktige leieavtaler.

– Til tross for en plikt om å legge frem en økonomiplan i balanse, har rådmannen ikke maktet dette. Planen har underskudd i de tre siste årene, og vil dersom den blir vedtatt slik innebære at kommunen kommer på Robeklista. Et vedtak i kommunestyret må derfor innebære balanse i planen. Dette viser imidlertid den vanskelige økonomiske situasjonen kommunen er i til fulle, skriver rådmannen i innledninga til økonomiplanen.

Forslaget til administrasjonen er at formannskapet tirsdag vedtar å legge økonomiplanen til høring og behandling i hovedutvalgene, arbeidsmiljøutvalg, havnestyre, menighetsråd, eldreråd og råd for funksjonshemmede, med høringsfrist til 17. november.

– Administrasjonen anbefaler at høringsprosessen fram mot formannskaptes behandling 28. november 2017 vil gi tydelige innspill, slik at det kan vedtas også en balansert økonomiplan for årene 2018-2021, skriver rådmannen.

Alvorlig situasjon

Rådmannen beskriver den økonomiske situasjonen som alvorlig.

– Det medfører at administrasjonen må foreslå reduksjon i blant annet tjenestetilbud og vedlikehold, flere stillinger settes i vakanse i 2018, og oppgaver som ikke er lovpålagte må igjen vurderes opp mot lovpålagte oppgaver. Flere av disse sparetiltakene vurderes som kortsiktige og foreslås bare for første år av økonomiplanperioden, men vi ser ingen annen mulighet enn å ”holde pusten” et år for at nødvendig omstilling skal kunne skje i 2018. Det er de langsiktige sparetiltakene i drift som kan gjøre forholdet mellom inntekt og utgift mer bærekraftig, men det krever politiske vedtak og omstilling i organisasjonen, skriver rådmannen.

Det blir færre unger og flere eldre i Øksnes, noe som påvirker hvor mye kommunen får i overføringer fra staten. Rådmannen mener dette også må reflekteres i tjenestetilbudet, og foreslår en rammeøkning for helsesektoren og en reduksjon for skole, barnehage og kultur.

Administrasjonen skal orientere politikerne om sitt forslag til budsjett og økonomiplan i tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes. VOL følger møtet, og vil komme med mer om rådmannens forslag utover dagen.