Tirsdag fikk formannskapet i Øksnes presentert rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan for 2018. Neste års budsjett er i balanse, men det er ikke økonomiplanperiodens tre siste år.

Forslaget til vedtak var at dokumentet blir lagt ut til høring og behandling i hovedutvalgene, arbeidsmiljøutvalg, havnestyre, menighetsråd, eldreråd og råd for funksjonshemmede, med høringsfrist til 17. november.

Ville sende den tilbake

Det ville ikke Sps John Danielsen være med på.

– Dette utfordrer meg veldig. Å legge en økonomiplan ut på høring uten at den er i balanse, har jeg aldri vært med på før. Det er første gang det skjer, sa han og foreslo at planen ble sendt tilbake til administrasjon med arbeidsordre om å få den i null.

Det fikk han ikke de andre med på.

– Vi er en alvorlig økonomisk situasjon. Dere vil oppleve at mye skjer for første gang. Vi er nye folk i nye stillinger, vi har hatt høyere grad av involvering i hele prosessen og vi ønsker deres innspill til hvordan vi skal balansere økonomiplanen, sa rådmann Elise Gustavsen og ga ros til ledergruppen sin for innsatsen de har lagt ned.

– Jeg synes denne måten å jobbe på bidrar til åpenhet om noe som ofte kommer som en overraskelse på oss. Takk til administrasjonen for å våge det, sa SVs Ellen B. Pedersen.

– Denne situasjonen er med på å ansvarliggjøre oss politikere på en annen måte enn tidligere. Vi med våre politiske vedtak har gjort det vel utfordrende for administrasjonen å balansere dette, sa ØTLs Jørn Martinussen.

– Verre før

Deretter gikk politikerne inn i en diskusjon om når kommunen har hatt de største økonomiske utfordringene, før eller nå.

– Jeg tror dere krisemaksimerer. Jeg har vært med på utfordringer på 20 millioner kroner, som vi klarte å komme oss gjennom, sa Danielsen.

– Vi har hatt store utfordringer før, men vi har også hatt andre muligheter til å løse dem. Vi har allerede gjort mange kutt, og vi kan ikke gjøre dem igjen. Jeg mener derfor at det vi står overfor nå er en større utfordring, og jeg tror ikke vi skal ta for lett på det, sa KrFs Tore Christiansen.

Alle representantene, bortsett fra Sps John Danielsen, støttet rådmannens forslag til innstilling – og planen sendes ut på høring. Etter forslag fra ØTL skal også ungdomsrådet få uttale seg om saken.