Ordningen er en avtale mellom ISOK og Den Norske Skole Gran Canaria, og i utgangspunktet er det elever fra Indre Salten som tilbringer deler av lærlingtiden sin i Spania.

- Men ved behov henvender vi oss til samarbeidspartnerene våre. Vi har et veldig godt samarbeid med opplæringskontoret i Meløy, og det var gjennom dem vi fikk kontakt med Kim Terje, forteller Mosti.

IKT-lærlingene som sendes nedover, er stort sett ansatt ved videregående skoler i Nordland. Skolen på Gran Canaria vil helst ha andreårslærlinger, som er faglig oppdaterte og har noe erfaring. I motsetning til lærlingene innen barne- og ungdomsarbeiderfaget, blir IKT-lærlingene et helt år i Spania, dette etter ønske fra skolen.

Mosti forteller at lærlingene har god oppfølgning underveis.

- Den faglige lederen er i Norge, men under oppholdet overtar vi og Den Norske Skolen ansvaret. Vi har en fast kontakt ved skolen, som sørger for at de får den oppfølgingen de trenger. Vi reiser også på besøk to ganger i året, en gang om høsten og en om våren. Da har vi samtaler med lærlinger, faglig leder og instruktør. I tillegg følger ISOK dem opp gjennom dataverktøyet SafirWeb, der de lærlingene blant annet skriver ukentlig logg.

Skolen er veldig fornøyd med lærlingene de får, noe Mosti tror har sammenheng med kvalitetssikringen som gjøres på forhånd.

- Når det gjelder IKT, foregår alt på engelsk, så det er litt spesielt. Men det fungerer bra, lærlingene har aldri hatt problemer med språket. Og faglig sett gjør de en kjempegod jobb der nede, de lærer masse og skolen er kjempefornøyd med dem, avslutter han.