– Denne jobben betyr alt.

Fem damer står i systua til butikken Våre Hjem på Myre. Samtlige av dem nikker bekreftende.

Noen forteller om psykisk sykdom, om å ikke komme seg ut av husets fire vegger. Om hvordan det å gå til postkassen eller butikken kunne være en utmattende kamp. Om å stå utenfor arbeidslivet. Og om hvordan en tilrettelagt arbeidshverdag i Øksnes Vekst forandret alt.

– Vi har sittet hjemme og psyket oss selv ned. Følt på at ingen har hatt bruk for oss. Nå kommer vi oss ut blant folk, vi har noe å gjøre og selv om det ikke er så mye, kan vi kan bidra med skatt til kommunen. Det må jo bli dyrere for kommunen om vi blir sittende hjemme igjen, sier Annbjørg Nilsen, Mai-Britt Johnsen, Karin Lind, Herdis Hansen og Eirin Skulbørstad.

Gjennom varig tilrettelagt arbeid, ofte forkortet til VTA, kan de ta del i arbeidslivet. VTA er et tilbud NAV og kommunene gir til uføretrygdede med behov for tilrettelegging og oppfølging.

– Rasende

Men VTA-plassene deres henger nå i en tynn tråd. Rådmannen har i sitt forslag til budsjett foreslått å kutte 15 av 35 VTA-plasser i kommunen fra 2019. Disse kjøper kommunen i dag fra den kommunalt eide vekstbedriften Øksnes Vekst AS. I tillegg vil rådmannen si opp alle 17 dagsenterplasser, som i dag også kjøpes fra Øksnes Vekst, allerede fra 2018. Dette for å spare totalt 1,5 millioner kroner i året.

De fem damene er mildt sagt forbannet på kommuneledelsen i nabobygget. Replikkene kommer raskt, og de vil helst ikke siteres med navn, men stå for det de sier i fellesskap.

– Vi er rasende. I harnisk. Hvorfor ramme dem som er nederst på rangstigen?

– Dette er småpenger. Kan de ikke heller kutte noen årsverk på rådhuset?

– Med alt som er foreslått virker det som om de er i ferd med å legge ned hele kommunen.

– Jeg vil ingen vondt, men de skulle opplevd hvordan det er å sitte hjemme og føle at ingen har bruk for deg. Og da skulle de fått oppleve hvor flott dette tilbudet er, sier Karin.

Spleiselag

Spørsmålet om VTA-plasser var oppe i kommunestyret senest i oktober i fjor, hvor det ble vedtatt at antallet VTA-plasser skulle opprettholdes på dagens nivå.

Kuttforslaget som nå har kommet begrunnes med den økonomiske situasjonen i kommunen, at tjenesten ikke er lovpålagt og at Øksnes per i dag har lagt flere plasser enn andre kommuner i Nordland. VTA-plassene er et spleiselag mellom stat og kommune, hvor NAV dekker 75 prosent av kostnadene og kommunen 25 prosent.

Regjeringa vil i sitt forslag til 2018-budsjett styrke VTA-ordninga med rundt 200 plasser. Arbeidsministeren har kalt det et tiltak i vekst.

– Jeg har aldri hørt om en kommune som sier opp medfinansieringsavtalen. Dette betyr at kommunen sender tilbake 2,4 millioner kroner i året, som er det staten legger i, for å spare 600.000 kroner, sier daglig leder i Øksnes Vekst, Hildegunn Arntzen, og rister oppgitt på hodet.

– Vil radbrekke bedriften

Øksnes Vekst har i dag fire avdelinger. De driver helsekost- og gavebutikken Våre Hjem på Myre, matbutikk i Alsvåg, dagligvarebutikk og renseri på Strengelvåg og aktivitetssenter ved Myre Produksjon.

– Om forslaget til rådmannen blir vedtatt vil vi måtte legge ned to-tre av våre avdelinger. Det vil radbrekke bedriften. Vi har bygd opp et unikt tilbud gjennom 25 år, som risikeres å bli rasert over natta. Dette er et tilbud man ikke vil få tilbake igjen. Dette er ikke reverserbart. Derfor bør man vite konsekvensene av tiltaket den dagen det vedtas. Det gjør man ikke nå, sier Arntzen.

Hun sier at et kutt på 15 VTA-plasser i realiteten vil ramme 20 personer direkte, da noen deler plass. Like mange benytter seg av dagsentertilbudet, som ikke er like innrettet mot arbeid, men aktivisering for å gi brukerne innhold i hverdagen og sosialt samvær. Øksnes Vekst har også 15-16 ordinært ansatte i ulike stillingsprosenter.

De gir et tilbud til psykisk utviklingshemmede, men også de som sliter med rus, psykiske og fysiske problemer. Også ungdommer "som har falt mellom to stoler" kan få et dagsentertilbud.

– Vi gir et tilbud til folk som trenger et sted å gå på dagtid, et sted hvor de kan utvikle ferdigheter og ha et sosialt fellesskap. Får de tilrettelegging kan de blomstre, sier Arntzen.

Tilbud til psykisk syke

Rådmannen skriver i økonomiplanen at Øksnes har et svært høyt antall VTA-plasser sammenlignet med andre kommuner i Nordland. Til det sier Arntzen følgende:

– Det er behov for alle plassene vi har. Vi har fullt opp.

– Dette dreier seg om småpenger, sikkert ikke mer enn lederlønningene på rådhuset har økt det siste året. Vi tror dessuten at dette vil gi kommunen større utgifter, men på andre områder i helsesektoren enn der de nå skal spare, sier Arntzen.

Rådmannen har også foreslått å sette en 50 prosent stilling innen psykisk helse og rus vakant deler av året for å spare 230.000 kroner.

Arntzen sier at bakgrunnen for at det er så mange flere VTA-plasser i Øksnes er at man fra starten av hadde en større bredde i brukergruppen enn mange andre.

– Vi var på høgget i en tildig fase da VTA-plassene ble opprettet og bygde opp et tilbud ikke bare til psykisk utviklingshemmede, men også mennesker med psykisk sykdom.

Mental Helse Øksnes og Rådet for funksjonshemmede har reagert på kuttforslagene i en uttalelse.

Det er mange med psykiske lidelser som har et arbeidstilbud i Øksnes Vekst AS. Og det er unikt for Øksnes at så mange innenfor mågruppen rus og psykriatri har et arbeidstilbud å gå til, der de kan opprettholde og utvikle sin kompetanse og sine ferdigheter. De trenger derfor mindre oppfølging fra hjelpeapparatet i kommunen og innen spesialisthelsetjenesten. På jobben har de et nettverk, dette forhindrer ensomhet og isolasjon, skriver organisasjonene om VTA-plassene.

Uten kontrakt

1. mai gikk kontrakten mellom Øksnes kommune og Øksnes Vekst for kjøp av dagsenterplasser ut. Øksnes Vekst leverte anbud innen fristen, men hørte ifølge Arntzen aldri noe fra kommunen. Etter å ha etterlyst informasjon om prosessen, fikk de beskjed om å drifte videre etter gammel avtale. Det gjør de fortsatt.

Da budsjett og økonomiplan ble framlagt i forrige uke, sto det skrevet i dokumentet som nå er i politikernes hender, at kontakten mellom partene har gått ut, og at kommunen dermed ikke har noen oppsigelsesfrist på dagsenterdriften. Dette reagerer Arntzen på.

– Vi har fått beskjed om å fortsette driften etter gammel avtale. I den gamle avtalen har vi seks måneders oppsigelse. Når alt annet skal driftes etter den, må også oppsigelsesklausulen gjelde. Vi kan ikke være fullt operativ for så å stenge nærmest over natta. Vi har ansatte å ta hensyn til, som det må kjøres prosesser med.

I økonomiplanen står det at tilbud til brukere på dagtid skal ses nærmere på, men ingenting er konkretisert eller prissatt.

På bakrommet til Våre Hjem veksles det raskt mellom kraftsalver og latterkuler.

– Vi har et fantastisk miljø her, sier de.

– Hva skjer om VTA-plassene deres legges ned?

– Da ender vi vel på tuillhus ilag.

NAV-sjefen: – Helhetsvurdering

Kommuneledelsen har onsdag ikke hatt anledning til å svare på VOLs henvendelse om saken på grunn av møtevirksomhet. NAV-leder Leif Henriksen er av ledelsen bedt om å svare på noen av våre spørsmål, og sier følgende om forslaget om å kutte 15 VTA-plasser:

– Vi må hele tiden se på hvilke oppgaver kommune må løse. Dette er en ikke lovpålagt oppgave og vi må sikre at vi har et forsvarlig tjenestetilbud til brukerne. Selv med dette kuttet kommer Øksnes til å bruke betydelige midler per år for å være med og medfinansiere de VTA-plassene som er i igjen i Øksnes. Det er beklagelig at vi kan gjøre dette, men vi må ta en helhetsvurdering av hvilke tjenester vi skal opprettholde i Øksnes. Det er viktig at vi sikrer at vi opprettholder alle lovpålagte oppgaver, samt styrker viktige samfunnsoppgaver som for eksempel innen teknisk, brann, vei, skole og helse. Det er sterkt beklagelig at vi må komme med forslag om å si opp VTA-plasser, men dette er av økonomiske årsaker denne gangen.

Han viser også til at den nye uførereformen tillater en viss inntekt i kombinasjon med uførepensjon.