Det er snart tre år siden Staven Grus AS først lanserte planene om et stort, nytt industriområde i Øksnes. Planen var å fylle masse over Stavøy-holmenene, og lage et nytt landareal på rundt 1000 dekar, rett ved masseuttaket som de også eier og driver i Staven.

På eiersida står Viktor, Glenn, Mikal og Trond Stavøy. De har overfor VOL tidligere gitt uttrykk for at prosessen med å få omregulert området har vært langt mer krevende, både i form av tid og ressurser, enn de hadde sett for seg. Men nå er den politiske behandlingen omsider i gang. Hovedutvalg teknisk vedtok onsdag å legge reguleringsplanen ut til offentlig ettersyn.

– Dette er svært forseggjort. Det er også prisverdig av Staven Grus å sette i gang dette arbeidet. Jeg håper inderlig at de lykkes, og at dette skaper ringvirkninger og arbeidsplasser i Øksnes, sa ØTLs Olav Lind.

Trond og Viktor, Glenn og Mikal Stavøy er grunneiere i området og står bak tiltaket. (Arkivfoto) Foto: Silje Helene Nilsen

– Grundig

Arbeidet som er gjort fikk også ros fra administrasjonen.

– Det som har kommet inn av innspill fra øvrige myndigheter er fulgt opp, og så vidt jeg kan se, ivaretatt i den endelige planen. Er myndighetene uenige i det, vil vi få tilbakemeldinger når planen nå skal ut til offentlig ettersyn. Det er gjort et massivt arbeid, som legger et godt grunnlag for det som skal skje videre. Dette er en områderegulering, som må etterfølges av detaljreguleringer. Dette arbeidet blir mye enklere når reguleringsplanen er så grundig, sa saksbehandler Line Dalene.

At arbeidet har vært omfattende tyder også vedleggene til saken på. Områdereguleringa har utløst krav til konsekvensutredning, og det er blant annet gjort sjøbunnskartlegging, skredfarevurdering, trafikkanalyse og marinarkeologisk befaring.

Vil gå i gang neste år

Ifølge planen er målet å starte arbeidet med industriområdet allerede i 2018 med grunnarbeid for deler av fyllinga.

– Skal Øksnes fremstå som en konkurransedyktig og bærekraftig region må der være god tilgang på næringsareal. Fremtidig etablering av større næringsareal er avgjørende for utvikling, ikke bare for vår region, men også på nasjonalt nivå. Det må legges til rett for ulike typer arealbehov med beredskap for det ukjente og rom forutvikling, heter det i planen.

Utbyggingen skal skje trinnvis, det skal legges til rette for både større og mindre etableringer og kompetanseutvikling og samarbeid skal stå i fokus.

– Utvidet næringsareal vil være et tillegg til næringsaktiviteten i Myre havn, og vil ikke skape noe negativ konkurransesituasjon for noen næringer. En av suksessfaktorene de siste årene i Øksnes har vært samarbeid, og dette legges også til grunn i etableringen av dette området. Målet er også å kunne sikre lokal bedrifter utvikling i fremtiden, skrives det.

Området som reguleres er totalt på 2400 dekar, med både sjø-  og landareal. Det fremtidige landarealet vil bli på rundt 1100 dekar. Masseuttaket på andre siden av fylkesveien vil under arbeidet bli utvidet 50 meter bakover.

Slik kan tiltaket bli seende ut fra Smines. Foto: Asplan Viak

Konsekvenser

En utbygging i området vil naturligvis få konsekvenser. Flere dyr på rødlista over trua arter holder til her, blant annet teisten. Som et tiltak foreslår man at derfor at de viktigste øyene for fuglehekking, Flatholmen og Skaløya, samt holmene rundt dem, forblir uberørt.

Noen kulturminner og kulturmiljø fra nyere tid vil gå tapt, men ingen som er fredet. Dette gjelder nausttufter, vorrer, ruiner etter hus og gamle veier.

– Den samlede kulturhistoriske opplevelsen av landskapet endres vesentlig som følge av planen, og opplevelses- og bruksverdi blir svært redusert. Det er positivt at planen bevarer 7 av 8 gravrøyser, og at de blir liggende i en buffer utenfor sikringssonen. Tiltaket har betydelige negative konsekvenser for kulturminner, heter det i planen som er laget av konsulentselskapet Asplan Viak for Staven Grus.

Skisse over muligheter for inndeling av arealer, plassering av kai, molo, ventemerd og dokk. Foto: Asplan Viak

Forsterke strømnettet

Planforslaget vil innebære riving eller flytting av fire naust, som eies av grunneiere i området. Her foreligger det ifølge planen ingen skriftlige avtaler med andre enn de grunneierne som er involvert i tiltaket. En hytte står også i det kommende industriområdet. Ifølge planen vil området rundt denne ikke bli utfylt de nærmeste årene, men det påpekes at erverv av eiendommen bør vurderes under detaljregulering av området.

For Gunnar Klo-eide Øyfisk AS, som har sitt anlegg i Staven, gir nytt industriområde mulighet til utvidelse, noe som ifølge planen er av stor interesse for selskapet.

Kapasitet på vann og strøm er ikke tilstrekkelig i dag for det som er skissert av behov i området. Kapasitet og stabilitet på strømnettet må oppgraderes og høyspentlinja til Melrabben forsterkes, noe Vesterålskraft stiller seg positiv til.

Det skal lages ny avkjørsel til området i form av et forkjørsregulert T-kryss.

Et enstemmig hovedutvalg vedtok onsdag å legge planen ut til offentlig ettersyn. Deretter skal innkomne merknader behandles, før planen skal til sluttbehandling i teknisk utvalg, formannskap og kommunestyre.

Planbeskrivelsen og vedlagte dokumenter finner du her.