På sidelinja under onsdagens møte i teknisk hovedutvalg satt kommunens tillitsvalgt i NITO, Erik Johansen, for å observere møtet. NITO er fagforeninga som organiserer ingeniører og teknologer. På spørsmål fra VOL sa Johansen følgende om hvorfor han var til stede:

– Kommunikasjonsformen mellom hovedutvalg og administrasjon er uheldig for øyeblikket. Vi ønsker derfor å observere hvordan et møte foregår, så vil vi vurdere hva vi gjør videre. Dette begynner å gå ut over de ansatte, og det handler om faglig integritet og det psykososiale arbeidsmiljøet, sa Johansen og la til:

– Dette handler ikke om uenigheter mellom politikere og administrasjonen, de gjør begge jobben sin, men det går på måten de ansatte i administrasjonen snakkes til, og det ønsker jeg å observere.

På spørsmål fra VOL i etterkant av møtet sier Johansen at NITO foreløpig ikke vil kommentere saken ytterligere.

– Vi er i en observasjonsfase, og har foreløpig sagt det vi vil si, sier Johansen.

Arbeidsgruppe

Når det kommer til tekniske saker har hovedutvalget i Øksnes, som består av politikere valgt av posisjon og opposisjon, mye innflytelse på byggesaker og utvikling i Øksnes. Mange ulike saker er delegert til utvalget og må behandles på deres møter, og det har kommet inn flere klager fra folk og næringsliv på lang saksbehandlingstid i teknisk sektor i kommunen.

Dette ønsket man å gjøre noe med ved å revidere delegasjonsreglementet, som sier noe om hvem som skal behandle hvilke saker. Rådmannen foreslo at administrasjonen overtok en del av de sakene teknisk utvalg har i dag, men fikk ikke støtte for alle disse i kommunestyret. Da vedtak i saken ble gjort i oktober ble det blant annet besluttet at det skulle oppnevnes ei arbeidsgruppe. Denne skulle se på alternative løsninger som fremmer effektiv og kvalitetssikret saksbehandling for folk og næringsliv i Øksnes.

Forslaget om arbeidsgruppa kom fra Høyres Vårin Lassesen, begrunnet med mange negative tilbakemeldinger fra befolkning og næringsliv på «lang og dårlig saksbehandling» i kommunen.

Formannskapet fikk ansvar for å velge ut folk til arbeidsgruppa, og ordfører, Lassesen og NAV-sjef Leif Henriksen ble valgt ut til å jobbe videre med saken.

Dette er et tiltak som NITO ønsker velkommen, uten å ville gå nærmere inn på det.

– Tas på alvor

På spørsmål fra VOL sier ordfører Karianne Bråthen at de er i gang med arbeidet, og at kommunikasjon mellom hovedutvalg og administrasjon er blant tingene de skal jobbe med.

– Vi tar de signalene vi har fått på alvor. Vi ønsker det beste for Øksnes, derfor valgte kommunestyret å nedsette en gruppe som skal få til en dialog mellom administrasjonen og hovedutvalgene, sier ordføreren.

– Det overordnede målet er en mer effektiv og god saksbehandling, men for å få til det må du ha et godt arbeidsmiljø og en god dialog, det er mange ting som inngår i en slik sak, sier hun.

VOL flere ganger forsøkt å få en kommentar fra hovedutvalgsleder, uten å lykkes.