Onsdag vedtok teknisk hovedutvalg å skrote planene om ny adkomstvei til Vornes, for heller å oppruste den eksisterende veien over Sandvikbakken. Det i motsetning til signaler sendt fra kommunestyret og formannskapet, sist i oktober, helt mot faglige tilrådninger fra administrasjonen og til gjentatte protester fra beboerne i området.

Ordfører Karianne Bråthen har på grunn av dette bestemt seg for å løfte saken til kommunestyret.

– Dette er en stor sak, som har vakt mye engasjement. Den bør helt klart avgjøres av kommunestyret, som kanskje i utgangspunktet har vært for utydelig i sin bestilling, sier Bråthen til VOL.

I utgangspunktet var vedtaket i utvalget en arbeidsordre til administrasjonen om å utarbeide en detaljregulering for oppgradering av dagens Halvar Rasmussens vei.

Føringer fra formannskap

Formannskapet vedtok i sitt møte 10. oktober, hvor de også kom med kritikk av hovedutvalget for måten vei-saken har blitt behandlet på, at utvalget skulle forholde seg til tidligere vedtak i saken, og siktet blant annet til reguleringsplanen fra 1975, hvor en trasé langs sjøen var tegnet inn:

Hovedutvalget må forholde seg til føringer fra tidligere kommunestyrevedtak og til den ramme som er satt av til reguleringsarbeidet. Dersom utvalget ønsker å sette i gang utredninger som innebærer at en ikke kan fullføre reguleringsarbeidet med de midler som er satt av, må utvalget be om tilleggsbevilgning før slikt arbeid igangsettes. For å sikre framdrift i prosjektet forutsettes at et slikt ønske om tilleggsbevilgning kan behandles i kommunestyret høsten 2017.

Vedtaket har siden blitt tolket ulikt av formannskap og hovedutvalg.

Ikke forankret i parti

Vedtaket som ble gjort i hovedutvalget, med en to siders begrunnelse, var et forslag lagt fram av Torgeir Larsen og Arbeiderpartiet, som har to representanter i utvalget. Forslaget fikk støtte fra Høyre og ØTLs representanter, kun vara fra Frp stemte mot.

VOL kjenner til at Arbeiderpartiet har medlemmer med sterke meninger på begge sider i saken. Til tross for dette, og sakens omfang og engasjement, er den ikke partibehandlet – og onsdagens forslag var dermed ikke forankret i partiet.

– Det står ethvert medlem fra Arbeiderpartiet i råd og utvalg fritt til å fremme forslag så lenge det ikke er i direkte strid med partiets politikk. Denne saken er ikke behandlet i partiet, dermed er forslaget i denne saken fra Øksnes Arbeiderparti sitt medlem i utvalget, og ikke fra Øksnes Arbeiderparti. I og med at saken ikke er behandlet ønsker jeg ikke å kommentere noe videre utover dette på nåværende tidspunkt, sier leder i Ap, Yngve Hansen, til VOL.

– Dere har medlemmer som sitter på begge sider i saken. Den har også vakt stort engasjement i øksnessamfunnet. I tillegg har formannskapet kommet med helt andre signaler enn hovedutvalget i denne saken. Hvorfor har dere ikke da partibehandlet den?

– Det skyldes det flere faktorer. I og med at det ikke har vært en kommunestyresak har vi ikke kutyme for å behandle den i medlemsmøter. Når vi da i tillegg det siste drøye halvåret har hatt tunge saker som eiendomsskatt, økonomiplan og skolestruktur, i tillegg til valgkamp, har det vært krevende å skulle ha en forsvarlig behandling også av den saken. Vi driver jo med politikk på fritid, så man rekker dessverre ikke alt man skulle ønske, sier Hansen.

Samstemt utvalg

Flere partier i Øksnes bekrefter overfor VOL at de ikke har praksis med å partibehandle saker i forkant av møter i hovedutvalgene. Det vil si at det er de enkelte representantenes syn som kommer til uttrykk i utvalgene, og ikke nødvendigvis partiets politikk.

VOL har gjennomgått protokollene fra årets åtte møter i teknisk hovedutvalg. Utvalget har to faste representanter fra Ap og én fra hver av partiene Sp, ØTL og Høyre. Av 84 saker vi har gått gjennom har 76 vedtak blitt gjort enstemmig.

Teknisk hovedutvalg behandler saker innen teknisk sektor, og har stor innflytelse på byggesaker og utvikling i Øksnes. Søknader om dispensasjoner fra reguleringsplaner og arealplan er det for eksempel hovedutvalget som avgjør. Disse sakene er det mange av i løpet av året, senest i sist møte var det 10 slike søknader til behandling.

VOL har forsøkt å få en kommentar fra leder av utvalget, uten å lykkes. Medlemmene i hovedutvalget har også fått tilstedt artikkelen med mulighet til å kommentere. Nestleder Inge Nilsen sier i en kommentar at han står for det han har stemt for, og at dersom noen ønsker omkamp eller vil ta saken videre på lovlig grunnlag, står de fritt til det.