Ferra Consult i Harstad søkte i vinter om rammetillatelse og dispensasjon for å få bygge en moderne fritidsbolig i Nyksund. Det på vegne av «Geir Jørgensen med flere».

Tomta det skal bygges på ligger sentralt i værret, på muren etter det gamle bakeriet, rett overfor smia. Fritidsboligen har tre etasjer, flatt tak, parkering i underetasjen og takterrasse.

– Bryter med bygningsmiljø

Som VOL har skrevet om tidligere er ikke Nordland fylkeskommunes avdeling for kulturminner særlig begeistret for tiltaket, og mener det må søkes dispensasjon for flere ting.

De viser til reguleringsbestemmelsene for området, hvor det blant annet heter at bygningene skal i størst mulig grad tilpasses eksisterende bygningsmiljø mht. etasjetall, materialbruk, form og farge.

– Nyksund er et verdifullt kulturminnemiljø av regional betydning. Reguleringsplanens intensjon er å bevare dette miljøet. Helheten i hele Nyksundmiljøet er av stor betydning. Vår oppfatning er at det omsøkte tiltaket i for sterk grad vil bryte med det eksisterende bygningsmiljøet i Nyksund og også med gjeldende reguleringsbestemmelser nevnt over. Det vil etter vårt syn være en fordel om tiltaket skaleres ned og justeres mer i tråd med omgivelsene, skrev seksjonsleder for Kulturminner, Geir Davidsen, i en uttalelse til Øksnes kommune.

Prøveballong

Saken var oppe til behandling i forrige ukes møte i teknisk hovedutvalg. Der ble det enstemmig vedtatt å gi tommel opp til byggeprosjektet.

– Jeg mener vi bør gi dispensasjon slik at dette kan gjennomføres i henhold til søknaden, sa leder i utvalget, Torgeir Larsen (Ap).

Han hadde med seg et forslag til vedtak, som inkluderte en begrunnelse på fem punkter. Her ble det trukket frem at bygget som nå skal reises er mindre enn bakeribygningen som sto der før, at det anses som positivt at det bygges på eksisterende grunnmur samt at eksisterende adkomst blir brukt, og at de anser utforming og materialvalg innenfor reguleringsplanens bestemmelser.

Administrasjonen mente kommunen ikke burde tillate dispensasjonen når Nordland fylkeskommune har uttalt seg negativt om saken.

– Dette kan bli en prøveballong opp mot fylket. Hadde dette bygget hatt en kaifront og en båt foran seg, hadde det ikke vært noe problem i det hele tatt. Jeg har lyst til å følge forslaget til Larsen, så ser vi hva de gjør hos fylkeskommunen, sa ØTLs Olav Lind.

– Fylkeskommunen synes byggestilen er feil, men er den det? Byggene rett over vågen har denne utforminga. Vi har også tidligere godkjent bygging med helt spesiell utforming på stedet. Jeg vil si at det er mange ulike byggestiler i Nyksund. Hvilken av dem skal man forholde seg til? Jeg synes dette ser greit ut, sa Britt Marian Olsen (Ap).