Saken gjelder oppbevaring av narkotika, men regnes som grov - dette på grunn av mengden, at det er snakk om også et sterkt stoff som amfetamin og at det er funnet narkotika på bopelen hennes ved to separate anledninger.

Hun skal ha oppbevart totalt 150 gram amfetamin og 86 gram hasj. I tillegg fant politiet 114.500 kroner ved en av ransakingene, som de mener kan knyttes opp mot kriminell virksomhet.

Trolig fengselsstraff

I teorien har sakene strafferamme på opp mot ti år, men i realiteten er ikke dette en realistisk straff. Den strafferammen er ifølge påtalemyndigheten så høy først og fremt for at man også kan ramme profesjonelle kriminelle som innfører og oppbevarer store mengder narkotika.

Påtalemyndigheten kan ikke per nå si noe om hvor høy straff de vil legge ned påstand om. Saken skal ikke opp i Vesterålen tingrett før i februar.

Men ti år er ikke realistisk.

I en lignende sak fra 2005, fikk en person som hadde oppbevart 150 gram amfetamin, ett år i fengsel. I det tilfellet forelå det trolig strafferabatt, ettersom han innrømmet at planen for deler av stoffet var videresalg.

Alt i alt betyr det nok likevel at strafferammen ender på minst ett år i fengsel.

Ment for salg

Ifølge aktor Kay Rønning Nyvold er det ikke slik at dersom politiet mistenker at narkotikaen var planlagt videreseolgt, havner det i tiltalen. Det tas ofte i retten og får betydning for straffeutmålinga.

En brukerdose amfetamin er på cirka 0,05 gram, selv om dette kan variere blant annet ut fra brukerens toleranse for slike stoffer. 150 gram tilsvarer dermed rundt 3 000 brukerdoser.

– Det at stoffet skulle selges, vurderes ofte skjerpende. Man tar da utgangspunkt i det man har tatt beslag i, og den mengden personen vedkjenner å ha oppbevart. Om personen innrømmer at det var ment for salg, kan det redusere straffen noe.

I tillegg til stoffet som er beslaglagt mener altså politiet at pengene de fant i tiltaltes leilighet, kom fra kriminell virksomhet. I klartekst betyr det at politiet kobler stoffet de fant og pengene, og antar at pengene kommer fra salg av ulovlige stoffer.

Den tiltalte ønsker ikke å kommentere saken, ei heller om hun erkjenner straffskyld.