Det vakte oppsikt at fiskeforedlingsbedriften Gunnar Klo AS på Myre, tidligere i vinter fikk dispensasjon fra deltakerloven til å erverve fiskefartøyet «Morgenstjerne».

Dystre spådommer

– Om begrunnelsen holder her, så er det vanskelig å forstå hvor man skal si nei til andre søknader. I praksis vil dette innebære en liberalisering som åpner for utenlandsk eierskap i norske fiskerier, sa næringskomiteens Geir Pollestad til NTB denne uka, med adresse til Gunnar Klo-saken.

Deltakerloven har en aktivitetsplikt i seg, som innebærer at kun fiskere i regelen kan eie fartøy og kvoter.

– Når en helt vanlig fiskekjøper i Norges rikeste fiskerikommune får dispensasjon, er veien kort til at andre fiskekjøpere får det samme, også utlendinger. Sandberg tar sikte på å innvilge dispensasjoner som så blir til en regel, sa SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Ikke flere søknader

Også partiet Rødt advarer fredag i en interpellasjon til fylkestinget om dipsensasjonen: «Argumentene som er brukt for dispensasjonen er Klobrukets behov for helårlig råstofftilgang. Det vil gjelde mange bruk lands kysten, og andre har allerede søkt om samme dispensasjon etter at denne ble innvilga. Sett i sammenheng med at Myre og Øksnes er av fylkets største og mest aktive innen kystfiske, er det forståelig at andre steder prøver det samme», skriver de i sin interpellasjon.

Foreløpig har altså hverken Pollestads, Fylkesnes', eller Rødts spådommer slått til.

To dager etter at Klo fikk innvilget dispensasjon, kom en tilsvarende søknad fra Johs. H. Giæver på Havnnes i Troms. Han fikk avslag kort tid etter. Siden har ikke Nærings- og fiskeridepartementet mottatt flere dispensasjonssaker, opplyser departementet til VOL fredag.

Sandberg beskyldte forrige uke Pollestad og Fylkesnes for å drive med svartmaling. Han påpekte overfor NTB at en annen bedrift nylig fikk avslag på sin dispensasjonssøknad.