– For næringslivet i Øksnes oppleves det som veldig rett. Det er kjempeflott at vi får ei fiske og fangstlinje, samtidig er det med en bismak ettersom matlinja blir nedlagt, sier ordfører Karianne Bråthen (Ap).

Hun tilføyer at det er et nedadgående elevgrunnlag som er bakgrunnen for at fylkestinget har valgt å ikke opprettholde matlinja.

– Fylkeskommunen mener det er mer rett for Øksnes med fiske og fangst. Der er ikke elevgrunnlag nok for å ha to fulle klasser. Selv om min strategi var at vi kunne fått utsatt nedleggelse av matfag. Vi skjønner at vi må gjøre det, men vi bad om utsettelse slik at vi kunne fått kjøre kombinasjonsklasser og fått tid til å få områ oss. Men det gikk de ikke med på, sier Bråthen.

Studier rettet mot marin sektor

Hun tilføyer at det næringslivet sier at det må utvikles noe nytt også i forhold til landsiden, når det gjelder bearbeiding av fisk.

– Ut fra det man har i dag er det i framtida mye mer behov for prosessindustri, teknologi og automatikk, studier som er rettet inn mot marin sektor på landsiden. Nå har vi fiske og fangst på plass, og det utgjør sjøsiden, sier hun.

–Jeg har signalisert at vi ønsker å være med å utvikle nye tilbud mer rettet mot det næringa har behov for i framtida. Det var de positive til, men det er ikke sagt at dette skal skje i Øksnes, så der må vi være i forkant og gripe muligheten. Det er naturlig for oss å ha et slikt tilbud også, siden vi er såpass store på fiskeri, sier Øksnes-ordføreren.

Bråthen hadde håpet på å få utsatt nedleggelse av matlinja på fylkestinget, men kom ikke i mål med den strategien. Hun er samtidig veldig fornøyd med at fiske og fangstlinje er på plass, etter flere års innsats.

Trenger et tilbud i Vesterålen

– Vi har jobbet for dette i flere år. I hovedsak jobbet vi med en marin videregående skole, men det prosjektet ble lagt dødt da det viste seg at det ble litt for ambisiøst å få til. Vi fokuserte da heller på å få VG2 Fiske og fangst, sier Bråthen.

– Det er klart, Lofoten er ikke så fornøyd med at vi fikk det gjennom, ettersom de har fiske og fangstlinje på Gravdal. Jeg mener at skal vi rekruttere til fiskerinæringa og gi ungdommen muligheten til å velge det, må vi også kunne gi dette tilbudet i Vesterålen, sier hun.

– Vi er fornøyde med etableringen av VG2 Fiske og fangst, det er hovedbudskapet vårt, selv om det blir litt bismak. Samtidig har vi forståelse for avgjørelsen som er tatt rundt matfag, sier Bråthen.

Den nye fiske og fangstlinja starter opp høsten 2018 i samarbeid med Gravdal.

I samarbeid med Gravdal

– For ett år siden var jeg på fylkestinget og fikk dem der til å snu, da man egentlig var negativ til opprettelse av fiske- og fangstlinje i Øksnes. Man snudde da under den forutsetning at vi skal gjøre dette i samarbeid med Gravdal, det var en av betingelsene fra fylkestinget i fjor, sier Bråthen.

Hun synes det er på sin plass med et slikt utdanningstilbud, i skreihovedstaden.

– Vi er jo skreikommunen, og har behov for å rekruttere inn i næringa. Så det skulle bare mangle at vi har et slikt tilbud, sier hun.

Bråthen tilføyer at man nå ønsker å ta tak og være med på å utvikle nye tilbud som næringslivet har behov for.

– Vi ligger under Sortland videregående skole, og i forhold til at byggfag på Sortland legges ned, er det uheldig for oss. Det er selvsagt bra at vi fortsatt har dette tilbudet i regionen, men for ungene våre er det bedre å kunne pendle enn å bo på hybel. Jeg er litt skuffa i forhold til ungdom i vår kommune, at man ikke opprettholder byggfag på Sortland, sier Bråthen.

– Sortland rammes også med at man legger ned matfag, selv om det selvfølgelig samtidig er positivt at vi får fiske og fangst, sier hun.