Mens lovverket krever at du må være fisker for å sitte med aksjemajoriteten i fartøy og kvoter, har fiskeindustribedriften Gunnar Klo AS i Øksnes fått tillatelse til å ta over eierskapet i selskapet Fugløyskjær og båten «Morgenstjerne». I særlig tilfeller, når næringsmessige og regionale hensyn tilsier det, kan det nemlig gjøres unntak.

Det har imidlertid aldri tidligere vært åpnet for at industrien kan eie en kystfiskebåt, og fiskeriminister Per Sandbergs dispensasjonsvedtak har i høst vakt sterke reaksjoner. Vedtaket er påklaget fra flere hold.

SV-forslag

Mandag ble det debatt om saken i Stortinget. Bakgrunnen var et representantforslag fra SV. Det gikk blant annet ut på å gi regjeringa stoppordre på alle endringer med konsekvenser for strukturen i fiskeriene til etter at Stortinget har hatt en helhetlig gjennomgang av fiskeripolitikken. Dette fikk de ikke flertall for.

De fikk flertall for at regjeringen snarest må legge frem en stortingsmelding om fiskeripolitikken med utgangspunkt i oppfølging av utredningen Eidesen-utvalget har laget om det norske kvotesystemet. De fikk også inn en flertallsmerknad, hvor regjeringen tilrådes å ikke gi flere dispensasjoner til kystfiskefartøy før det er gjort nærmere avklaringer med Stortinget.

Hadselværing Kjell Børge Freiberg (Frp), som med denne saken debuterte som saksordfører, åpnet debatten med å si at det gjentatte ganger er sagt at det vil komme en stortingsmelding om kvotesystemet, og antydet at et stortingsvedtak om dette vil være overflødig.

Per Sandberg sa senere i debatten at en stortingsmelding vil komme så snart som mulig, men at den trolig ikke vil være klar før i 2019.

Den mye omtalte båten Morgenstjerne, som har hjemmehavn på Stø. Foto: Roar Jensen

– Ment for Klo og Stø

At Sandberg får kritikk for å ha behandlet søknaden fra Gunnar Klo AS mener Freiberg er urettferdig.

– Det er greit om man mener en slik dispensasjon ikke under noen omstendigheter skal gis, men om man er imot loven som åpner for unntak, og imot unntak, da må man endre loven som gir hjemmel for slike unntak, sa Freiberg.

Sandberg og Freiberg var sist torsdag på besøk hos industribedriften i Øksnes, et besøk Freiberg refererte til fra talerstolen i stortingssalen.

– Jeg anbefaler alle som tror dette er starten på slutten om å besøke bedriften det er snakk om. Da vil man se at dette ikke er slutten, men fortsettelsen på en fiskeriaktivitet på sjø og land som har vart i 108 år og fem generasjoner, som vil gjøre Stø til et fortsatt levedyktig lokalsamfunn. Hvis man ikke kan ta turen dit, kan man lytte til et enstemmig formannskap i Øksnes, der Ap, Sp, SV og KrF begrunner godt hvorfor en dispensasjon burde gis, sa Freiberg og viste også til at Ap tidligere har åpnet for å gi dispensasjoner til havfiskeflåten og Røkke.

– I 1972 vedtok et enstemmig Storting deltakerlovens paragraf 6. Jeg er sikker på at det ikke var Røkke man tenkte på da, men heller Gunnar Klo AS og Stø, avsluttet Freiberg.

Usikkerhet

Det ble også kranglet om hvem som bidrar til å skape usikkerhet og uforutsigbarhet for fiskerinæringa. Aps Cecilie Myrseth mente Sandberg og regjeringa har skyld i det.

– Forutsigbarhet og langsiktighet er viktig i all næringspolitikk. Skal politikken være forutsigbar må den finne flertall i denne salen. Fiskeflåten og lokalsamfunn har vært gjennom en lang periode med debatt og usikkerhet, og statsråd Sandberg har ved flere tilfeller fremmet forslag som bidrar til mer uro. Man kan ikke endre prinsippene i politikken gjennom forskriftsendringer og dispensasjoner. Det er det denne saken handler om, sa hun.

Høyres Tom-Christer Nilsen sa fra talerstolen at hans inntrykk er at det ikke er Sandberg som skaper uro i næringa, men et utydelig Ap. Han mente også merknaden om å ikke gi flere dispensasjoner til kystfiskefartøy før ting er nærmere avklart i Stortinget, er i strid med lovverket, som åpner for dispensasjoner i særlige tilfeller.

– Det som foreslås er en utfordring av rettssikkerheten til en dispensasjonssøker, sa Nilsen.

Ulik tolkning av forarbeidet

Sandberg gjentok på sin side at Klo-saken er spesiell, og et unntak.

– Merknaden som har kommet er underlig. Lovverket har gitt oss en hjemmel for å gi dispensasjon, slik det er gjort flere ganger før under tidligere regjeringer. Klo-saken er spesiell, og dispensasjonsvedtaket ligger klart innenfor de fullmakter Stortinget har gitt regjeringa. Dersom kystflåten skal utelukkes fra dispensasjonsadgangen, slik flertallet nå ber, vil lovbestemmelsen settes delvis til side, sa Sandberg.

Mens Sandberg mener å finne grunnlag for dispensasjonen i forarbeidene til deltakerloven, har opposisjonen på Stortinget tolket dette annerledes. De mener den kun åpner for at havfiskeflåten skal kunne få slike dispensasjoner.

– Vi har ikke tatt tilbake noen fullmakter, men har slått fast at vår lesing av forarbeidet ikke er at den åpner for dispensasjon for kystfiskeflåten. Å åpne for at industrien skal eie kystfiskeflåten er vi skeptiske til. Jeg håper statsråden ikke bruker denne merknaden som en nullitet, sa Aps Terje Aasland.

Sandberg og Gunnar Jarl Klo, da de to møttes på Stø sist torsdag. Foto: Silje Helene Nilsen

– Rasering

Sps Geir Adelsten Iversen, som opprinnelig er fra Andøya, gikk hardt ut mot Sandberg og regjeringa.

– Fiskeriministeren har strukturert, har utredet mer strukturering, har økt kvotegrunnlaget per fartøy og ønsker å øke dette ytterligere. Denne politikken fører til rasering av kommuner og fiskevær som har levd av fiske i all tid, og kvaliteten på fisken forverres. Det snakkes om mangel på råstoff i en periode hvor torskekvotene er historisk høye. Hvorfor er det slik? Jo, fordi stadig færre fartøy deltar i fisket. De som deltar er større enn noen gang, og med store mengder fisk i hvert sjøvær, blir ikke fisken forsvarlig behandlet, sa andværingen og la til:

– Når man snakker om strukturering tenker mange på ulike utredninger. Men strukturering foregår kontinuerlig. Det er innført en ordning med null politisk styring, hvor markedet og kapitalen rår, sa han.

Ønsker fiskerikompromiss

Det hersket enighet, på tvers av partiene, at Stortinget må forelegges en sak om kvotesystemet så raskt som mulig – og at det bør etterstrebes et vedtak som står seg uavhengig hvem som sitter med makta.

– Vi har hatt en tøff runde med små saker i fiskeripolitikken. Herfra og ut så ligger det et alvorlig ansvar på oss. Vi må se forbi den harde retorikken, og innse at dette ikke er et levedyktig system. Vi må få på plass et langsiktig kvotesystem som kan stå seg uavhengig hvilke parti som styrer. Vi er opptatt av å få på plass et langvarig og bredt kompromiss, sa Høyres Nilsen.

– De fleste fiskeridiskusjoner som pågår tilsier at vi trenger en stortingsmelding, og det raskt, for å se om det er mulig å lande en felles forståelse av det som er utfordringene i tida fremover. For vår del så står deltakerloven og havressursloven sterkt. Det er ingen tvil om hva Arbeiderpartiet vil, sa Aps Aasland.