Jakobsen ønsker at retten skal erklære oppsigelsen av henne som ugyldig, og gi henne erstatning.

Langt fra hverandre

Dermed står partene langt fra hverandre. Kommunens advokat har allerede varslet at kommunen ikke ønsker den tidligere kommunalsjefen tilbake i jobb.

Kommunen må kunne stille langt strengere krav til en leder enn en «vanlig» ansatt. Dersom retten likevel kommer fram til at oppsigelsen var uberettiget, bør retten komme fram til at arbeidsforholdet opphører. Å fortsette arbeidsforholdet vil bli problematisk for alle parter, mente advokat Øystein Sagen på vegne av Øksnes kommune.

Han mener kommunens håndtering av oppsigelsen er helt etter Arbeidsmiljøloven, og sier at partssammensatt utvalg (organ som bl.a. behandler personalsaker i Øksnes kommune, journ.anm.) har hatt en god prosess i forkant av oppsigelsen. Kommunens advokat hevdet at den tidligere kommunalsjefen viste liten selvinnsikt. Konstruktiv kritikk fra rådmannen ble fra hennes side oppfattet som kjefting, hevdet Sagen. Han ba om at Øksnes kommune gikk fri i søksmålet.

Jakobsen i vitneboksen

Kommunens forklaring ble imøtegått av den tidligere kommunalsjefen. Hun fortalte at hun ble oppfordret til å søke på stillingen som kommunalsjef skole, barnehage og kultur.

– Øksnes kommune hadde behov for en person med min kompetanse, fikk jeg høre. Jeg søkte, var på intervju, fikk fram min kompetanse og fikk jobben, forklarte den tidligere kommunalsjefen.

Hun fortalte at den forrige rådmannen hadde sagt at han stolte 100 prosent på henne, og at hun hadde tilstrekkelig integritet. Men rådmannen forsvant. Da endret mye seg.

– Så lenge Johansen var i stillingen som rådmann kunne jeg rådføre meg med ham fortløpende. Hans dør var alltid åpen. Når han ikke var der kunne jeg forholde meg til pedagogisk konsulent. Ut over dette fikk jeg ingen direkte opplæring. Jeg fikk også raskt opplevelsen av at mitt arbeidsfelt, skole og oppvekst, var underprioritert mot helse og sosial. Rådmann Johansen ble så sykemeldt, og jeg spurte Elise Gustavsen (nå rådmann i Øksnes), som jeg da oppfattet som fungerende rådmann, om hvem jeg skulle forholde meg til. Hun svarte at hun hadde ikke noe ansvar overfor meg. Jeg måtte nesten finne ut av det meste selv, forklarte den tidligere kommunalsjefen.

Øksnes kommune mener at kommunalsjefen har begått ordrenekt. Etter at Jakobsen mente seg feilsitert i media, fikk hun av Gustavsen i oppdrag å forfatte en pressemelding som imøtegåelse. Det gikk noen dager før hun skrev pressemeldingen, men hun forsøkte å rydde opp i saken ved å snakke med journalisten som hadde skrevet saken og redaktøren i avisen, forklarte hun i retten. På et møte etter dette ble den tidligere kommunalsjefen beskyldt for ordrenekt av Gustavsen, ifølge Jakobsen. Hun sa i retten at dette ikke føltes greit.

Mye arbeid

Jakobsen sa at hun skjønte også raskt at det var en voldsom arbeidsmengde som ble pålagt henne. Derfor valgte hun ifølge sin forklaring i retten å delegere ansvar for blant annet barnehager og voksenopplæringen til en konsulent.

– Dette er etter mitt syn ikke ansvarsfraskrivelse, mente hun.

Kommunen har anført at Jakobsen både har manglende rolleforståelse, manglende ansvarsfølelse og at hun Ikke har satt seg inn i lederavtalen

Jakobsens advokat stilte klienten sin spørsmål hun hadde motsatt seg å delta i ledersamtaler, at hun skal ha motsatt seg å få veiledning og at hun skal ha uttalt seg kritisk om Øksnes kommune.  Jakobsen avviste alle påstandene.

Gråtende ut av kontoret

Hun oppfattet oppsigelsen som dramatisk. Hun hadde et saksframlegg hun trengte assistanse til og spurte Gustavsen om hjelp. Da hun kom inn på hennes kontor, satt også personalsjefen der, uten at Jakobsen skjønte hvorfor.

– Personalsjefen uttalte da at dette møte ikke kom til å handle om det jeg trodde. Hun rakte meg en konvolutt med innhold «varsel om oppsigelse». Jeg løp ut av kontoret gråtende og klarte ikke å kjøre hjem til Sortland. Jeg forstod absolutt ingen ting av det som nettopp hadde skjedd, forklarte Jakobsen i tingretten.

Tøff tid

I retten forklarte Jakobsen at tida etter at hun ble oppsagt har vært tøff.

– Helt forferdelig og tøft. Jeg har jobbet pliktoppfyllende i flere år og tatt utdanning underveis. Jeg har alltid gjort det beste jeg har kunnet til enhver tid, forklarte hun.

Retten fikk kjennskap til ei problemfylt tid, men fikk også høre at Jakobsen har kommet tilbake og nå er i jobb igjen. Hun forklarte videre at medieomtalen hadde vært tøff.

Torsdag fortsetter rettssaken med vitneførsel.