Budsjettmøtet i Øksnes denne uka, gikk ikke helt etter planen: de to frontene sto steilt mot hverandre med hvert sitt budsjettforslag. Uenigheten sto ikke om selve budsjettet, men om inndekninga, eller salderinga - altså hvordan man skulle dekke økte utgifter.

Frp, Høyre og Øksnes Tverrpolitiske Liste (ØTL) ønsket å skjerme bedriftene i kommunen fra eiendomsskatt på bruk og verk. De ville i stedet avvikle ungdomstrinnet i Alsvåg fra neste høst og Strengelvåg skole fra januar 2019, og flytte elevene til Myre, og øke byggesaksgebyrene i kommunen.

Det hele endte med at Senterpartiet, som i utgangspunktet ikke ønsket noen av budsjettforslagene, stemte for høyresideforslaget når det ble satt opp mot venstresidas og KrFs forslag. Når budsjettet til slutt skulle stemmes over slik det da var blitt flertall for, som vanligvis er omtrent en teknikalitet, stemte Sp derimot imot budsjettet de tidligere i møtet hadde foretrukket. I etterkant av møtet har ØTL, Frp og Høyre konkludert med at de mener denne avvisningen av budsjettet var ugyldig - ettersom Sp først stemte for deres forslag, og det dermed var flertall for det i kommunestyret. De vil ha en lovlighetskontroll

– Sånn vi alltid har gjort det

Ap-ordfører Karianne Bråthen vil ikke kommentere selve kravet om lovlighetskontroll. Det skal behandles på førstkommende kommunestyremøte, hvor også budsjettet skal opp på nytt. Men hun avviser at prosessen på møtet gikk galt for seg.

– Protokollen viser tydelig at vi var enige om stemmemåte. Vi var enige om at vi først stemte enkeltvis over budsjettforslag, og så setter vi de som har flest stemmer opp mot hverandre, slik at et av alternativene faller, og så stemmer vi over hele budsjettet til slutt. Så ble vi ikke enige, og da vedtok vi at vi må ha et nytt møte. Det er jeg forholder meg til per nå. Vi gjorde egentlig det vi har gjort bestandig, sier hun.

Bråthen legger ikke skjul på at situasjonen i Øksnes er noe spesiell.

– I min tid som politiker har jeg aldri opplevd noe lignende, det er første gang vi sitter uten budsjett. Det har hendt at opposisjonen stemmer imot helheten om de er uenige, men det har ikke skjedd at det som får flertall, så blir nedstemt i siste runde, sier hun.

Omstridt eiendomsskatt

I Øksnes sitter Ap med ordføreren, og Høyre med varaordføreren. Dermed samarbeider de ofte om å komme med et budsjettforslag, men i år har den politiske avstanden vært for stor.

– Du kan si det sånn at vi visste at dette budsjettet ville bli vanskelig. Vi er uenige om inndekning. Høyre ville ha skolenedleggelse framfor eiendomsskatt. Vi har vært åpne om dette hele veien, at dette med eiendomsskatt vil være vanskelig. Jeg skulle ønske at det var et tydelig flertall den ene eller andre veien, men når én gruppering ikke vil ha noen av delene, så blir det problematisk, er Bråthens oppsummering.

Hun ser at situasjonen de er i nå, er ganske fastlåst.

– Ja, da tenker jeg også at det tvinger oss til å sette oss ned og se om vi finner løsninger. Om vi så sitter igjen med akkurat det samme resultatet, må vi se på rekkefølgen i voteringa, sier hun om møtet onsdag.

Kan ende hos Fylkesmannen

Lovlighetskontroll er når tre eller flere representanter i et organ, mener at et vedtak er ulovlig. Det gjelder for eksempel om voteringsorden er brutt eller om vedtaket strider med lovverket - for eksempel har norske kommuner ikke lov til å vedta budsjetter som ikke er i balanse.

Ved en lovlighetskontroll må organet som først behandla saken, altså kommunestyret, diskutere og votere over hvorvidt de står inne for det forrige vedtaket og hvordan det ble gjort. Om de gjør det, oversendes saken til Fylkesmannen, som tar endelig vurdering.

Om kommunestyret derimot konkluderer med at de gjorde noe galt i det første vedtaket, behandles saken bare på nytt. Bråthen understreker altså at det utover utfallet, ikke var noe spesielt med budsjettbehandlinga i Øksnes.

– Det lovlighetskontrollen handler om, er at det var et flertall for opposisjonens budsjett da de ble satt opp mot hverande. Vi ble enige om å gjøre det vi alltid har gjort på møtet, sier hun.