Tirsdagens kommunestyremøte i Øksnes skulle endt med juleferie for politikerne, med nytt budsjett og ny økonomiplan vel i havn.

Slik gikk det som kjent ikke. Ordfører har derfor kalt inn til ekstraordinært kommunestyremøte førstkommende onsdag.

Den store uenigheten mellom to like store blokker dreier seg om hvordan man skal få budsjett og økonomiplan i balanse. Skal kommunen kutte ved å legge ned Strengelvåg skole og Alsvåg ungdomsskole, slik Frp, ØTL, Jørn Martinussen og Høyre vil, eller skal inntektene økes ved å innføre eiendomsskatt for næringslivet på såkalt verker og bruk? Det siste har Ap, SV og KrF gått inn for.

I mellom står Senterpartiet som ikke vil gjøre noen av delene, og som vil overlate ansvaret for å hente inn en del av dette til rådmannen. Dette mener de andre partiene er ansvarsfraskrivelse. Det er Sp uenig i, og mener man hadde unngått situasjonen man er i nå om man hadde fått prinsippavklaringer på disse spørsmålene i forkant av budsjettbehandlinga.

– Rammereguleringer overlater vi hele tida til rådmannen, sist i samme møte, sier Sps John Danielsen.

Spenning for skolene

Ap-leder Yngve Hansen sier de for øyeblikket har en prosess gående, og han vil ikke si så mye mer om situasjonen i øksnespolitikken foreløpig.

Høyre, Frp, ØTL og Jørn Martinussen vil i neste ukes møte på nytt fremme sitt budsjettforslag, uten endringer.

– Vi går videre med vårt forslag, og ser ingen grunn til å endre på det, sier Høyres Jonny Rinde Johansen til VOL fredag.

Opposisjonens forslag innebærer blant annet nedlegging av ungdomstrinnet i Alsvåg fra neste høst og Strengelvåg skole fra januar 2019. Sommarøy skole er allerede vedtatt nedlagt fra neste høst, og kapasiteten ved Myre skole sprengt. Derfor lå det også inne i forslaget en investering på 20 millioner kroner som inkluderer riving av aulaen og innkjøp og montering av en midlertidig skole på Myre, satt sammen av ferdige moduler. Skolen har seks klasserom og plass til 180 elever. Inspirasjonen har de hentet fra Framnes ungdomsskole i Narvik, hvor de nettopp har gjort det samme.

Aps Hansen mener det er problematisk å ta en ny runde med endringer i skolestrukturen i en budsjettbehandling.

– Det er uheldig. Det kom så mange opplysninger fram i tirsdagens møtet som tilsa at det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til økonomien i forslaget deres. De hadde blant annet tatt utgangspunkt i å ikke bruke flere lærerressurser enn det som allerede er på Myre. Det ble også stilt spørsmål om driftskonstnadene til modulene, og de foreslår å flytte Strengelvåg skole midt i et skoleår. Det reagerer jeg sterkt på, sier Hansen.

– Ikke økonomi til å vente

Rinde Johansen mener derimot ikke at skolenedleggelser er problematisk i en budsjettbehandling, og mener forslaget heller ikke bør komme som noen overraskelse på noen.

– Hvorfor venter dere ikke på oppvekstmeldingen, slik det er sagt tidligere?

– Den har vi allerede hoppet bukk over flere ganger allerede, slik jeg ser det. Den er enda ikke kommet, og vi har ikke økonomi til å vente i det uendelige. Skolesaken har vært utredet mange ganger, og vi mener tidsperioden vi har frem mot overføring av elevene gir oss nok tid til å kjøre de nødvendige prosessene. Vi har hatt dette som en fanesak hele veien, så det burde ikke komme som en overraskelse, sier han.

Sentralskole

At de går inn for investering i en modulskole uten at dette er utredet, undersøkt eller diskutert nærmere sier Rinde Johansen følgende om:

– Det er ingen som har tenkt på dette før nå.

– Hovedkjernen i vårt budsjett handler om helhetlig og fremtidsretta tenking. Nå har vi hatt en prosess rundt Sommarøy skole, kanskje om ett eller to er det Strengelvåg vi flytter, deretter Alsvåg. Da må vi hver gang starte disse prosessene på nytt. Nå gjør vi det ferdig, og alle får ro til å tenke på andre viktige saker. Økonomisk er det også en god løsning med tanke på hva man får til denne prisen, sier han og peker på at den nye barnehagen i Alsvåg kostet det samme som modulskolen vil koste.

– Hvor lenge ser dere for dere at den midlertidige skolen skal brukes?

– Det har vi ikke tatt stiling til. Vi må begynne å planlegge noe permanent raskt. Men jeg ser ikke problemer med å ha den stående noen år. Overføring av elever fra Sommarøy, som allerede er vedtatt, genererer et behov for moduler. Gjør vi dette får vi en større enhet som gjør det mulig å foreta også andre endringer i skolestrukturen. I en overgangsperiode ønsker vi at elevene skal ha en god skole å komme til, sier han.

Ifølge Fremover er modulbygget ved Framnes skole ment å i «verste fall» vare et par år, før elevene og de ansatte etter planen skal flytte inn i et nytt skolebygg i 2020. Ordføreren sier til avisa at han er overbevist om bygget skal brukes i en så kort overgangsperiode som mulig til ny ungdomsskole, og senere ny barneskole, er bygget. Bygget er på 1200 kvadratmeter, er levert tilnærmet nøkkelferdig fra produsenten og koster 15 millioner kroner.

– Handler om mer enn penger

En som stiller spørsmål om hvor midlertidig en slik modul blir for Øksnes sin del, er Sps John Danielsen. Han viser til at ungdomsskolen på Myre, med tre trinn og to paralleller, hadde en prislapp på over 70 millioner kroner pluss moms. En ny sentralskole på Myre mener han vil koste minst det dobbelte.

Han sier Sp er invitert til samtaler med Høyre på søndag. Utgangspunktet deres er det samme som sist, nei til eiendomsskatt og ja til en desentralisert skolestruktur. De ønsker at man fortsatt skal forholde seg til de måltallene som ble vedtatt i 2014, hvor skolene skulle legges ned om elevtallene kom under 35.

– Å se skoler kun i et økonomisk perspektiv er helt feil. Det handler om unger, personell og bygder, sier han.

VOL gjør oppmerksom på at intervjuene ble gjort før det fredag ettermiddag ble kjent at tre kommunestyrerepresentanter har krevd lovlighetskontroll etter budsjettbehandlinga.