Det hersker spenning rundt denne ukas kommunestyremøte i Øksnes, hvor nytt budsjett og ny økonomiplan skal landes, etter sist ukes mislykka forsøk.

Spenning er det også blant politikerne som på onsdag skal avgjøre det hele.

– Enten blir noen enig om noe før møtet, eller så blir vi enige om noe i løpet av møtet, eller så kan det bli aktuelt med en annen voteringsorden enn vi hadde sist. Noen må fire på noe, om vi ikke skal ende i de samme skyttergravene som sist. Jeg er spent, også på hva mitt eget parti lander på, sier KrFs Tore Christiansen som har kalt inn til medlemsmøte mandag kveld.

Arbeiderpartiet sa til VOL før helga at de «jobber med saken». De hadde medlemsmøte søndag, men vil fortsatt ikke kommentere budsjettsaken.

Senterpartiet var søndag i møte med Høyre, uten at noen av dem vil si hva det resulterte i. Begge partier skal ha møter internt i egne rekker mandag kveld. Sp har etter det VOL erfarer ikke vært i møter med posisjonen ved Ap, KrF og SV.

– Hvis dere blir tvunget til å velge mellom eiendomsskatt og skolenedleggelser, hva velger dere?

– Det skal vi diskutere på et utvidet styremøte i kveld, sier Sps John Danielsen.

Endre voteringsorden

Som VOL har omtalt før, har kommunestyret delt seg i to like store blokker, som er uenige i hvordan man skal få økonomiplanen i balanse. Den ene støtter et budsjett som innebærer eiendomsskatt for verker og bruk, og den andre nedleggelse av Strengelvåg skole og ungdomsskolen i Alsvåg. I mellom står Senterpartiet som ikke vil gjøre noen av delene, og som vil overlate ansvaret for å hente inn en del av dette til rådmannen. Dette mener de andre partiene er ansvarsfraskrivelse.

Fredag krevde tre kommunestyrerepresentanter lovlighetskontroll av budsjettbehandlinga, da de mener at man i realiteten hadde et lovlig vedtatt budsjett da man forlot sist tirsdags kommunestyremøte. Høyre, ØTL og Frps forslag hadde flertall, med støtte fra Sp, da de to budsjettforslagene med flest stemmer ble satt opp mot hverandre. I Øksnes har man kutyme for å til slutt stemme over helheten i budsjett og økonomiplan. Da dette ble gjort, stemte Sp-representantene motsatt, og budsjettet ble nedstemt.

At man i realiteten har et vedtatt budsjett, er en oppfatning Christiansen ikke deler.

– Jeg er ikke enig i at det er grunnlag for å si at man har flertall for et budsjett, når vi på gruppeledermøtet i forkant av voteringa var enige om måten vi gjorde det på.

VOL var til stede i gruppeledermøtet, hvor det ble advart om at en slik votering kunne ende med at budsjettet ble nedstemt, da Senterpartiet ville markere sin motstand ved ved å stemme én ting i første runde, og noe annet i den neste.

Et alternativ i kommende møte, for å unngå samme situasjon som sist, kan være å sløyfe den siste voteringen, slik at det forslaget som først får flest stemmer, blir vedtatt.

– Det er en mulig vei ut. Da tvinger vi fram et flertall, og noen må velge mellom pest og kolera. Jeg føler meg ikke sikker på hvordan noe slik vil ende. Jeg håper vi heller finner et kompromiss politisk, og ikke et kompromiss på votering, sier Christiansen.

Det er Høyres Vårin Lassesen enig i.

– Det er en krevende prosess, hvor partiene står langt fra hverandre. Høyre ønsker et budsjettforslag med substans i, og jeg håper vi uansett utfall får et budsjett som flertallet står bak fordi det er noe de har troa på, og ikke fordi de er presset til å støtte det. Det er snakk om fremtida til Øksnes, så det tror jeg er utrolig viktig, sier Lassesen til VOL mandag.

Splittet posisjon

– Posisjonen er splittet i årets viktigste sak, det har dere også vært flere ganger tidligere i år. Får dette noen konsekvenser for det politiske samarbeidet?

– Det valgtekniske samarbeidet har vi hatt hele veien, med ordfører og varaordfører. Slik sett må vi ha et godt samarbeid i fortsettelsen, uten at jeg vil si noe om dette får en konsekvens for det politiske samarbeidet. Vi har klart å unngå å dele oss på budsjettet tidligere, fordi vi ikke har hatt skole og eiendomsskatt som en del av det, for der har vi vært uenige hele veien. Men nå kom begge saker opp i budsjettet, sier Christiansen.

– Vi sa tidlig at det kom til å bli vanskelig å finne en felles plattform mellom partier fra Høyre til SV, så det har vi vært forberedt på. Ideologiene våre er vidt forskjellig i hvordan vi tilnærmer oss ulike saker, sier Høyres Lassesen.

– Vil dette få konsekvenser for det politiske samarbeidet?

– Det får vi se etter hvert. Nå er fokuset å få budsjettet i havn, sier hun.