Kommunestyret i Øksnes fikk mandag en orientering om den pågående prosessen for å få bygget ny brannstasjon i kommunen. Det med store deler av brannkorpset på tilhørerbenken.

Saken har tatt tid. Første anbudskonkurranse ble avlyst i fjor vinter, da billigste tilbud var på 25 millioner kroner ekskludert moms, langt mer enn de 13 millioner kronene politikerne i utgangspunket hadde satt av til prosjektet.

Konkurransegrunnlaget ble forenklet, og i høst har det vært gjennomført en ny anbudsrunde, som ble bredt annonsert både lokalt og nasjonalt for å få flere tilbydere og best mulig pris. Likevel var det bare to entreprenører som hadde levert tilbud da fristen gikk ut i midten av desember. XL-Bygg Myre trelast vant konkurransen med et tilbud på 22,5 millioner kroner.

En foreløpig beregning viser en total prosjektkostnad på 32,4 millioner kroner inkludert moms. En endelig kostnadsramme legges frem når kommunestyret skal ta stilling til bygging av ny brannstasjon i neste møte 5. februar.

Redusert kvalitet

Prosjektleder i kommunen, Bengt Stian Nilsen, orienterte om grepene som er tatt for å få stasjonen noe ned i pris.

– Konseptet nå er at entreprenørene står fritt til å velge løsninger for stasjonen som de mener er billige og kostnadseffektive. Vi har også redusert kvaliteten på tekniske anlegg. Plantegning og areal er i stor grad uendret, sa Nilsen.

– Ulempen med dette er at vi ikke vet helt hva vi får. Vi får mindre innflytelse på materialbruken, men har likevel satt noen minimumskrav. Det kan gi redusert kvalitet, og andre har erfart at det kan påvirke levetid og driftskostnader, sa Nilsen.

Han mente sluttsummen ikke er urimelig, og viste til at Vestvågøy kommune skal bygge ny stasjon til 38 millioner kroner, på Sortland vil den koste 62 millioner.

Administrasjonens anbefaling til politikerne er å gå videre med prosjektet slik det foreligger. Teknisk utvalg har allerede sluttet seg til dette.

– Ved en ny konkurranse må vi redusere kvaliteten enda mer, ny prosjektering vil koste mer, det vil binde opp kapasiteter på teknisk og vi har ingen garanti for at vi ender opp med en lavere pris, den kan like gjerne bli høyere. Vi vil også få en prisstigning og prosjektet blir ytterligere 6-9 måneder forsinket. Det er også et spørsmål om entreprenørene vil være interessert i å regne på dette på nytt, sa Nilsen.

– For billig?

ØTLs Geir Rognan og Høyres Vårin Lassesen stilte spørsmål ved kvaliteten på det man nå får.

– Får vi en brannstasjon som står seg i mange år fremover? Det går an å kjøpe ting for billig også, sa Rognan.

– Vi vet ikke konkret hvilke materialer som skal brukes i bygget, men har lagt inn noen minimumskrav, blant annet om at det skal brukes en del vedlikeholdsfritt materiale. Entreprenøren må bruke materialer som tilfredsstiller tekniske krav og dekker de behovene de skal. Bygget vil bli godkjent, forsikret Nilsen.

– For meg handler det nå om å gå videre. Vi har hatt en runde på dette tidligere hvor vi sa at det var for dyrt, og at vi ønsket oss noe billigere. Konsekvensene av det visste vi allerede da, sa Sps John Danielsen og stilte spørsmål om det var mulig å nedsette en byggekomité for å forsikre seg at prosjektet gikk i retningen kommunen ønsket.

Det ble ingen videre debatt om saken, og kommunestyret vedtok å ta orienteringen til følge.