Legene i Øksnes har flere ganger bedt om dialog om deres lønnsform. I dag driver alle, bortsett fra kommuneoverlegen, sin egen virksomhet som selvstendig næringsdrivende, samlet i en gruppepraksis ved legekontoret på Myre. Det vil si at legene i tillegg til pasientoppgaver, også må drive sin egen bedrift. I fjor kom de med en formell henvendelse til rådmannen, og ba om at fastlønnsavtaler ble vurdert. De mente det kunne bidra til å skape mer stabilitet ved legekontoret og gjøre kommunen mer attraktiv for leger.

– Usikkert

Da rådmannen la frem saken for politisk behandling i fjor høst, ble politikerne rådet til å si nei til henvendelsen om fastlønn. Saken kom imidlertid ikke lenger enn til hovedutvalg for helse og sosial, før den ble stoppet. Hovedutvalget mente saken var for dårlig utredet, og sendte den tilbake til administrasjonen. De ba blant annet om mer informasjon om økonomiske konsekvenser.

Rådmannen har igjen sett på saken, men mener fortsatt at det er vanskelig å si noe om økonomiske konsekvenser av et vedtak som endrer lønnsformen. Det er likevel gjort beregninger for å gi et bilde av hva fastlønn kan bety i utgifter og inntekter for kommunen. Basert på reelle tall for to av øksneslegene, er det laget prognoser for inntjening. Forutsatt at alle er like produktive som disse, er det potensial for kommunen å spare penger.

Rådmannen mener man likevel ikke bør gå inn for fastlønn, da det hersker mye usikkerhet rundt konsekvensene, og hun rådet politikerne om å følge med på nasjonale endringer vedrørende fastlegeordningen. Hovedutvalg helse og sosial gikk i sitt møte 10. januar imot rådmannen, og gjorde vedtak om å fortsette dialogen med legene med tanke på å etablere en fastlønnsavtale.

Formannskapet positiv

Da formannskapet i Øksnes møttes tirsdag ble det tidlig klart at det var bredt politisk flertall for å jobbe videre mot en fastlønnsavtale.

– Dette er en organisasjonsform som vi ikke ville ha akseptert for andre. Når fastleger i Øksnes ønsker å fokusere på det å være lege, i stedet for å drive bedrift, og når det fra unge leger rundt om i landet kommer signaler om det samme, synes jeg fastlønnsavtale er veien å gå. Veldig mange plasser vil en omlegging til fastlønn by på utfordringer, fordi legene selv har investert i en praksis eller utstyr som de må kjøpes ut av, den problemstillingen har vi ikke i Øksnes, sa KrFs Tore Christiansen.

Både Høyres Jonny Rinde Johansen og Ap-ordfører Karianne Bråthen støttet dette.

– Rådmannen vil vente på endringer nasjonalt, men noen ganger kan det ha en virkning at en kommune starter en annen trend, og sier fra om at dette ikke går lenger. Vi er i tøff konkurranse om å få tak i leger. Om vi kan legge om til ordninger som gjør at vi stiller sterkere, mener jeg det er positivt, sa Bråthen.

Vesterålssak?

Jørn Martinussen varslet først at han gikk for administrasjonens innstilling om å si nei, men snudde i løpet av debatten.

– Jeg har vært opptatt av legesituasjonen vi har hatt i Øksnes de siste årene. Sp har vært klare på at vi ønsker å bruke ressursene på legekontoret på en best mulig måte. Med den belastningen de har i dag, er det mye mulig at vi må tilbake til en annen form som gir bedre uttelling. Vi vil gå inn for ei positiv innstilling, og håper det vil gi utslag på at vi lettere får leger til Øksnes, og at de blir værende, sa John Danielsen.

Rådmannen peker i sitt saksfremlegg på at Vesterålen er én arbeidsregion og at dette trolig vil få konsekvenser for andre kommuner. Martinussen mente dette var en sak som burde løftes til regionalt nivå.

– Kan vi se nærmere på om vi har en felles holdning til saken? Nå får vi et innbyrdes konkurranseforhold, sa han.

Dette mente de andre ville være vanskelig.

– Konkurranse har vi allerede. Sortland har avtaler med fastlønn, og vi har ulike vilkår i Vesterålen. Jeg tror det vil være krevende å samordne dette på tvers av kommunegrensene, sa Christiansen.

Formannskap gjorde følgende vedtak i saken: Administrasjonen fremlegger forslag til fastlønnsavtale mellom Øksnes Kommune og fastlegene. Avtalen godkjennes av kommunestyret.