Atle Berntsen er tillitsvalgt og logistikksjef ved Cermaq Alsvåg, som i dag stengte dørene. Berntsen har imidlertid to måneder igjen av oppsigelsen og blir til stede i Alsvåg ut mars, der ha i likhet med Lise Mortensen som er daglig leder, blir tilgjengelig for de ansatte.

– Som en stor familie

Han forteller om en følelsesladet dag.

– Det er i hvert fall tårevått, det skal altså gud alene vite. Vi er 41 ansatte som har hatt samme arbeidsplass nå, jeg tør nesten vi at vi har vært de samme folkene her i sju, åtte-ni år. Vi er som en stor familie egentlig, der alle tar ansvar for hverandre, sier Atle Berntsen.

– Det er rart med det når det skal splittes opp og noen farer hit og noen dit, det skaper følelser på alle mulige måter, sier han.

– Løftes til høyeste nivå

Men selv om slakteriet stenger dørene og hadde siste produksjonsdag, pågår kampen fortsatt.

– Når det er sagt, vi har ikke helt gitt opp, vi ansatte i hvert fall. Jeg har gitt ledelsen vår beskjed om at jeg som tillitsvalgt og verneombudet som også er med, vi tar denne saken helt til styret i Cermaq Group, sier Berntsen.

– Det vi vil ha svar på er hvorfor de ikke selger i Alsvåg, når der er en budgiver og denne interessenten har penger. Cermaq sier det ikke er penger det står på, hva er det da? Jeg mener vi skylder de ansatte å få svar på hva det er som skjer, sier han.

– Spørsmålet alle sitter igjen med

Øyfisk, med daglig leder Gunnar Jarl Klo har bud inne på anlegget.

– Det er helt utrolig, det er dette ene spørsmålet alle de ansatte sitter igjen med, hvorfor de ikke selger? Det hadde blitt noe annet, og mer forståelig hvis de hadde fått inn bud på 1 million kroner, og at man ikke kan selge for 1 million kroner, sier han.

– Men det er akkurat som om de er unnvikende, de vil ikke svare oss på det. Når Røst sjømat er ute av dette, da går det tilbake til den andre aktøren. Så det er litt underlig, sier han syrlig.

Cermaq-ledelsen kom på visitt forrige torsdag til Øksnes.

– Vi var veldig skuffet da de kom her i forrige uke. Selvfølgelig hadde vi ikke forventet så mye, sier han lakonisk, og tilføyer at siden i juni i 2016 er det eneste man har kommet med er at salgsprosessen er i gang, og man forventer en rask avgjørelse.

– Det er det de har sagt hele tiden. Vi var ganske lei av å høre det. Når de nå kom den 25. januar og skulle møte formannskapet trodde vi de hadde litt mer å komme med, men det er det samme leksa, sier Berntsen.

– Et halmstrå å gripe etter

Selv har han arbeidet i Alsvåg i 17,5 år.

–Jeg er tilbudt jobb på Myre, men det blir litt rart etter å ha kjørt på arbeid til Alsvåg hver eneste dag. Kan hende jeg kjører utover hit før jeg oppdager at det er feil vei, humrer han.

Berntsen mener det er verdt å kjempe videre.

– Vi har i hvert fall et halmstrå å gripe fatt i. Vi skal ikke la noe være uprøvd. Det er klart anlegget ligger der og skjer det noe innen kort tid er der håp, men skal anlegget bare ligge der er det ikke så lett. Det er ikke bare å gå inn på anlegget å skru på en bryter, du er avhengig av folk som vet hvilken bryter du skal skru på, sier han.

– Normalt er vi permittert to måneder om vinteren, da kjører vi vedlikehold på alt av utstyr. Blir ikke det gjort, vil det nok ta tid på å kjøre opp anlegget igjen, sier han.

– Vi skal i hvert fall kjempe til det siste for å få til noe i Alsvåg. Det er litt for ikke at det skal stå tomt. Det handler om mange arbeidsplasser og ringvirkninger for kommunen, sier Berntsen.

Store ringvirkninger

Bedriften har stor betydning i Øksnes.

– Ikke bare er det de 41 som blir borte i Alsvåg, hele høsten har vi hatt mellom 20 og 25 ansatte fra kommunen som var permittert, men som vi hadde i arbeid. Ringvirkningene blir store, særlig for en kommune som trenger hver eneste skattekrone. Så de 15 som farer til Steigen, og andre hit og dit, det vil merkes på skatteinntektene, sier han.

Også lokalt vil nedleggelsen bli merkbar.

– Ikke minst for butikken i Alsvåg, som har nytt godt av å ha en relativt stor bedrift nærmeste nabo. Også skoler og barnehager, hele Øksnes-samfunnet vil merke dette, sier han.

Berntsen har tidligere rost ordfører Karianne Bråthen for innsatsen hun har gjort.

– Det er ganske formidabelt det hun gjør for bedriften, hun har stilt opp til enhver tid og gjør hva hun kan for bedriften. Både som person og som ordfører har hun stilt opp hundre prosent, det er det ikke tvil om, sier han.