Helt på tampen av Øksnes-sommeren gjør gjengen bak Fortellerdagan seg klar til å sette sitt preg på kommunen.

26. til 31. august blir det igjen fortellerfestival - denne gang med base i Alsvåg, og fortellerkunstnere fra inn- og utland kommer til bygda for å trollbinde publikum, og attpåtil lære bort kunsten.

Festivalmor Hilde Hansen sier til VOL at de har mye på programmet under årets festival.

– Det blir markedsdag, festivalpub på gammelbutikken i Alsvåg og det blir fart og fres på søndagen under Kryss Gavlfjorden, forteller Hansen.

Kryss Gavlfjorden har blitt en årlig kulturutveksling mellom Øksnes og Andøy med utgangspunkt i den gamle ferdselsveien over fjorden. I år skal blant annet gamle fotballhelter fra Øksnes og Andøy møtes til duell i en "vennskapelig vennskapskamp", forteller arrangørene.

Teaterpremierer

UL Nybrott har ikke mindre enn tre urpremierer under festivalen.

– Blant annet med "Det store gullbryllupet", som er en ellevill feiring av det 50 år lange ekteskapet mellom gamle Langenes og Øksnes kommuner. Hva skjedde den gang kommunene ble slått sammen? Hva har skjedd siden? Og ikke minst hva i all verden skjer nå som det på nytt snakkes om kommunesammenslåing? skriver arrangøren i sin teateromtale.

Sammen med de unge teaterspirene i Nybrottsrekruttan står UL Nybrott også bak forestillingen "I lag med fienden", basert på en sann fortelling om hvordan Hansine Hansen opplevde at hjembygda Holm ble base for 12 tyske soldater under andre verdenskrig.

Filmskaper kommer hjem

Under festivalen bys det også på seminar med filmskaper Solveig Melkeraaen fra Øksnes, som denne uka har fått mye ros etter premieren på dokumentaren "Flink Pike". Melkeraaen skal delta på seminaret "Broer av fortellinger" torsdag 28. august, og vil fortelle om arbeidet med dokumentaren - som handler om hennes egen kamp mot depresjon og "flink pike-syndromet".

– Det skjer mye under festivalen, og 90 prosent er helt uavhengig av om været blir godt eller dårlig, avslutter Hansen.