(Illustrasjonsfoto) Foto: Norsk Brannvernforening

Under den landsomfattende Brannvernuka inviterer 350 brannstasjoner til åpen dag med aktiviteter for store og små. Brannrutiner og brannøvelser er årets hovedtema. Førstkommende lørdag åpner Øksnes Brann og Redning dørene på Myre brannstasjon.

- Åpen dag på brannstasjonen gir oss en fantastisk mulighet til å treffe folk i nærmiljøet. Nå som vi går inn i den tiden på året der antall boligbranner vanligvis øker, er det viktig for oss å komme ut med gode råd om brannforebygging, sier varabrannsjef Ken Ivan Reinholdtsen i Øksnes Brann og Redning i en pressemelding.

På brannstasjonenes åpen dag får barn og voksne opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og brannbiler er noe av det man kan oppleve.

En ny undersøkelse viser at én av tre nordmenn ikke har klart for seg hva man skal gjøre hvis det begynner å brenne. Bare tre prosent har hatt brannøvelse og prøvd ut rømningsveiene hjemme. I anledning Brannvernuka ber brannvesenet folk om å øve mer på brannrutinene.

- Et av våre skrekkscenarier er at folk går inn igjen i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som har kommet seg ut andre veier. Folk flest vet ikke hvilken livsfare man utsetter seg for i møte med giftig røyk og sterk varme. Vi oppfordrer alle til å melde seg på Nasjonal brannøvelse på brannvernuka.no, og gjennomføre en øvelse hjemme. Bli enige om familiens faste møtested, og tren på å bruke ulike rømningsveier, sier Reinholdtsen.