- Dette skjer ikke så ofte, at vi har fellesmøter med andre kommuner, sa Øksnes-ordfører Jørn Martinussen da han tirsdag morgen åpnet et felles formannskapsmøte med Sortland-politikerne i rådhuset på Myre.

Bakgrunnen for møtet er at Øksnes og Sortland er spørsmålet om et innkjøpssamarbeid. Det vil også bli gjort en orientering om det videre arbeidet med fremtidig kommunestruktur.

- Byråkrati uten like

Regelverket for anbudsprosessene er skjerpet, og konsekvensene for kommunene ved å trå feil, kan bli dyre.

- Innkjøpsordninger er et byråkrati uten like. Det er utrolig kunnksapskrevende, og det koster, sa Lossius.

- Vi har i rådmannsutvalget i Vesterålen sett på muligheten for et lokalt samarbeid for innkjøp i regionen. Bø, Andøy og Hadsel kjører sitt eget opplegg. Da sitter vi igjen med Øksnes og Sortland som ikke har tatt stilling til hvilken ordning vi skal tiltre. Lødingen vil følge med på hva vi gjør, orienterte Sortland-rådmann Rolf Lossius.

- Vi er nødt å få plass et system og en modell som kan hjelpe oss å bli bedre, sa Øksnes-rådmann Just Hjalmar Johansen.

Innkjøpssamarbeid med Salten

Med i møtet via nett var Roger Fredriksen fra Samordna innkjøp i Salten, et innkjøpssamarbeid mellom ni kommuner, som politikerne i Øksnes og Sortland nå skal vurdere å gå inn i.

- Det er kostbart å stå alene som kommune. Kommunen kan tape penger på å konkurrere på et lite volum, sammenlignet med å være med i et innkjøpssamarbeid som representerer mange fler innbyggere. Det kan også få kostbare konsekvenser å gjøre regelbrudd, sa Fredriksen.

Han mener det kan være mye penger å spare for de to kommunene ved å inngå innkjøpssamarbeid med Salten.

- Jo større volum du kjøper, desto mer gunstigere priser får du.

- Kan spare 45 millioner

Øksnes og Sortland gjør i følge Lossius innkjøp for 300 millioner kroner brutto hvert år.

Ved en gjennomsnittlig rabatt på 15 prosent gjennom et innkjøpssamarbeid, mente rådmennene at Sortland og Øksnes kan spare 45 millioner kroner årlig.

Karianne Bråthen i Øksnes Ap stilte spørsmål ved hvordan det lokale næringslivet hadde mottatt den nye innkjøpsordningen i Salten.

- Det er viktig at dere setter i gang arbeid mot lokalt næringsliv på et tidlig tidspunkt, slik at de er forberedt på de nye anbudsprosessene. Det har vært en del støy her fordi vi ikke var nok oppmerksom på dette, svarte Fredriksen.