Politikerne i Øksnes og Sortland var tirsdag samlet til et rent orienteringsmøte med innkjøpssamarbeid og kommunereformen på sakslista.

- Hva blir konsekvensene for Sortland når rådhuset legges på Myre? spurte Øksnes Aps John Danielsen de to rådmennene i salen, og yppet til debatt om kommunesammenslåing.

Noe svar fikk han ikke, men en invitasjon fra Sortland-ordfører Grete Ellingsen (H) om å ta debatten ved en senere anledning.

Har hyret konsulent

Vesterålen regionråd har engasjert en konsulent som skal utarbeide et faktagrunnlag for videre behandling av framtidig kommunestruktur. Konsulenten er i gang med sitt arbeid, og skal ferdigstille dette innen februar 2015.

Rådmann i Øksnes, Just Hjalmar Johansen, informerte om at departementet i løpet av våren 2015 vil legge frem et forslag til Stortinget om nye oppgaver til større og mer robuste kommuner.

- Hvilke oppgaver kommunene får vil da være kjent for oss når kommunestyrene skal fatte vedtak, sa Johansen.

Grete Ellingsen sa at signalene hun har fått fra høyere hold er at de tre forvaltningsnivåene består, men at det vil bli forskyvning av ansvar mellom de tre.

- Det er varslet en regionreform i kjølvannet i en kommunereform, sa Ellingsen.

- Kun økonomi?

Arild Inga i Sortland Ap stilte spørsmål ved det har mente var et ensidig fokus på økonomi i debatten.

- Når vi snakker om kommunesammenslåing i dag, snakker vi om økonomi, ingenting annet. Man ser ikke på tjenestetilbudet, eller hvordan demokratiet blir ivaretatt. Det sistnevnte er kanskje den største utfordringa ved en storkommune, mente Inga.