Faksimilie fra SortlandsAvisa 30. oktober 2014.

Ved utgangen av september i år satt over 5000 flyktninger med oppholdstillatelse i Norge på asylmottak. De venter på at en norsk kommune skal si ja til å gi dem et hjemsted. SortlandsAvisa fortalte i forrige uke om Naima Said fra Sortland. For to år siden var 19-åringen og hennes familie blant de mange tusen som ventet.

Naima beskrev en vanskelig tilværelse på asylmottak, som ung jente, tett på mennesker hun ikke kjente. Og hun beskrev livet som ventet da hun og familien omsider fikk lov til å bosette seg på Sortland. Nå går hun Helse og oppvekstfag på Sortland videregående skole og har bestemt seg for å bli tannlege. Hennes oppfordring til kommunene i Vesterålen var å bosette flere flyktninger, og gi flere den samme muligheten som hun og familien har fått.

Bosetter færre enn anmodet

I 2014 har Hadsel og Bø vedtatt å bosette 15 flyktninger hver, Sortland 25, Andøy 30 og Lødingen 10. Øksnes bosetter ingen.

I 2015 er det i alle vesterålskommunene vedtatt å bosette samme antall som i år. Bortsett fra Andøy, bosetter alle vesterålskommunene et lavere antall flyktninger enn det Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmoder.

Kommunene bestemmer selv om de vil bosette flyktninger, og hvor mange. Totalt bosettes det i Vesterålen 35 færre enn det IMDi anmoder.

Boligutfordringer

Øksnes er den eneste kommunen i Vesterålen som ikke bosetter flyktninger.

Ordfører Jørn Martinussen (H) sier til VOL at årsaken til at politikerne har sagt nei handler om boligsituasjonen i kommunen.

- Jeg mener at vi i Øksnes ikke kan være bekjent å ikke ta vår del av ansvaret i å bosette flyktninger. Vi bør gjøre det. Men jeg mener også at når vi bosetter flyktninger, så skal de bo som folk, og vi må ha noe å tilby dem. At vi har sagt nei til å bosette flyktninger handler om at vi har utfordringer i boligmarkedet, sier Martinussen.

Mandag ble det arrangert boligkonferanse i Øksnes. Der ble det tegnet et bilde av et boligmarked med store utfordringer, som begrenser tilflyttingen til kommunen, og som gjør at Øksnes mangler boliger for å kunne bosette flyktninger og arbeidsinnvandrere.

- Halvparten av befolkningsveksten i Vesterålen i fjor kom i lille Øksnes. Vi har et sterkt ønske om å gjøre noe med disse utfordringene, og vi vil jobbe for å få på plass en boligpolitisk handlingsplan, sier Martinussen.

- Når disse tingene er på plass, tror jeg vi vil se at Øksnes kommer til å bosette flyktinger, sier Martinussen uten å ville si noe om tidsperspektiv.