Det er delte meninger om en storkommune i Vesterålen. Bø er de aller mest negative til sammenslåing, hvor bare 6,7 prosent av politikerne å slå seg sammen med en eller flere av de andre kommunene. Foto: Silje Nilsen, Vesteraalens Avis

Arbeidet med kommunereformen er i gang i Øksnes kommune, og det legges opp til en folkeavstemmng om kommunesammenslåing, skriever Øksnesavisa. Formannsskapet har vedtatt at kommunestyret behandler en egen sak om folkeavstemming.

Ikke klar i 2016

Regjeringa har lagt opp til at første runde med sammenslåing skal skje i 2016, men i Vesterålen er det trolig ikke aktuelt før i 2017, ifølge avisa.

- I Vesterålen er dette en stor prosess, og vi har ikke kommet like langt i utredninga som andre regioner, sa Svein-Erik Antonsen i konsulentselskapet BDO til Øksnesavisa.

BDO har fått i oppgave å samle inn kunnskap om saken på vegne av Vesterålen regionråd, og mener altså at ikke alle vesterålskommunene vil være klar for et vedtak om sammenslåing allerede om to år.

Øksnesavisa skriver at BDO så langt kun jobber ut ifra ett alternativ til kommunesammenslåing, nemlig én Vesterålen kommune.

"Magefølelseavstemming"

Ved en eventuell folkeavstemming mente Antonsen i BDO at det vil kunne bli en "magefølelseavstemming", der innbyggerne stemmer ut ifra lokale forhold som for eksempel kommunevåpenet, skriver Øksnesavisa.

I vedtaket fra formannsskapet i Øksnes står det at Øksnes kommunestyre tidligst våren 2016 skal ta stilling til en eventuell kommunesammenslåing, og at kommunestyret skal ta opp en sak om folkeavstemming om kommunesammenslåing etter at følgende er gjennomført:

- Fordeler og ulemper er kartlagt

- Innbyggerne er hørt og informert

- Innbyggerundersøkelse er gjennomført

- Stortinget har gjort vedtak om kommunenes framtidige oppgaver og ansvar