Årets julekalender i Trollskogen barnehage skal etter planen handle mer om å gi enn å få.

- Det er et kjempebra konsept, der barna lærer om omsorg, om det å dele, og at det finnes mange barn som ikke har det like bra som dem, sier mamma Stine Frivåg.

Hun og familien flytta i sommer tilbake til Øksnes etter 15 år i Oslo. Det var i hovedstaden hun ble introdusert til ideen om "omvendt julekalender", i barnehagene til de to barna hennes.

- Mye leker

Konseptet går ut på at barnehagebarna tar med seg en innpakket leke, eller noe annet de ikke bruker lenger, til julekalenderen. Hver dag åpnes en pakke, som i en vanlig julekalender, men innholdet blir senere gitt til et annet barn som kanskje ellers ikke får så mange julegaver.

I Oslo ga barnehagene gavene til Frelsesarmeen eller liknende organisasjoner, forteller Stine Frivåg, men Trollskogen barnehage har så langt ikke funnet noen som kan ta i mot gavene.

- Barna har ofte vanvittig mye leker, og noen er lite brukt, og de kan selv være med å velge ut hva de vil gi bort. Det er spennende å være med å pakke ut noe som skal gis videre til noen andre også, sier Frivåg.

Etter at gavene er pakket ut og alle har sett den, får barna være med å pakke gaven inn igjen. På pakken kan man skrive hvem gaven passer til, slik at det blir enklere for dem som skal gi gaven videre.

Trenger gaveutdeler

Initiativtakeren ber nå organisasjoner eller frivillige i Øksnes om å melde seg til å ta i mot gavene, og videredistribuere dem til noen barn som kunne blitt ekstra glad for en julegave. Hun foreslår for eksempel krisesenter, asylmottak eller kontaktperson for bosatte flyktninger.

- Kanskje kan barna komme til torget og legge gavene under julegrana til de andre barna, foreslår Frivåg.

Det er bare omtrent ei uke til kalenderen skal være på plass, og Frivåg håper noen snart vil melde seg.