Lasse Berglund, Odd Lange og Torfinn Kristoffesen har i helga stått på stand for kulturhusprosjeket Folkets Hus, og stolt stoler til øksnesværingene. Lange mener flere pensjonister må komme på banen, og se på stolkjøp som en fin investering på vegne av barn og barnebarn.

Lester, votter, smykker, klær, lefser, mat, treverk, nisser, lys og glass. Julemesse-sesongen er i gang for fullt, og denne helga gikk en av de mest populære av stabelen i Øksnes.

Julemessa til Morild sørger hvert år for kul på veggene i Øksneshallen på Myre. Det gjorde den også i år.

- Vi er godt fornøyd med årets messe. Det har vært mye folk innom, forteller styreleder i Morild, Stig Ole Larsen, til VOL søndag formiddag.

- God plass

- Hva er grunnen til at messa har blitt så populær?

- Jeg tror noe av hemmeligheten ligger i at vi har den i Øksneshallen. Vi kan ha mange utstillere, og samtidig god plass. Også er det sosialt. Folk kommer selv om de ikke skal handle så mye, for å drikke kaffe og prate med folk, sier Stig.

Rundt 40 utstillere var i helga på plass i hallen.

- Noen varer selger bedre enn andre. Jeg tror de som selger mat kommer veldig bra ut av det, sier Stig.

Alt av foreldre som har barn i klubben er i sving i forkant eller under messa. Enten som kakebakere, loddselgere, kaffekokere eller som vakt i kafeen. Og pengene de nærmest renner inn i klubbkassa under den årlige Morildmessa.

- Messa er en av våre hovedinntekter, sier Stig.

Stol i kulturhus

Blant alskens strikketøy og julepynt kunne folk også kjøpe stol i kulturhusprosjektet Folkets Hus. Da VOL møtte to av ildsjelene bak, Lasse Berglund og Torfinn Kristoffersen, kunne de oppsummere sju solgte stoler i løpet av helga. Det tilsvarer 70.000 kroner til prosjektet.

- I helga er vi her like mye for å informere om prosjektet som å selge stoler, sier de to.

Det skal selges 333 stoler til 10.000 kroner hver. Alle kjøperne vil få navnet sitt på en av stolene i den kommende kultursalen. Stolsalget er beregnet på privatpersoner, lag og foreninger.

- 10.000 kroner er mye, men folk kan gå sammen og spleise på en stol - eller betale i flere avdrag, forteller Kristoffersen.

Odd Lange har selv investert i stol, og synes andre øksnesværinger på hans alder burde gjøre det samme.

- Mange eldre sier at de ikke har bruk for et kulturhus, fordi de ikke vil kunne nyte godt av det selv. Jeg mener det er en god investering å gjøre på vegne av barn og barnebarn, sier Lange.