– Det føltes naturlig å bidra, sier filmskaper Solveig Melkeraaen om hvorfor hun og resten av familien har spleiset på en stol i kulturhuset i Øksnes, Folkets Hus.

– Folkets Hus er basert på tanken på dugnadsarbeid, nå har vi i ekte dugnadsånd gått i lag og kjøpt en stol sammen, fortsetter hun.

Dugnadshuset

Kulturhusprosjektet i Øksnes, Folkets Hus, ble lansert for halvannet år siden. Huset er inspirert av den dugnadsbygde kultursalen i Bø, og skal være et privat prosjekt eid av befolkningen i Øksnes. En av inntekstkildene er et stolsalg, der privatpersoner eller bedrifter donerer penger til prosjektet gjennom kjøp av stoler for 10.000 kroner stykket.

LES MER: Prestfjord går inn med en halv million kroner

LES MER: Sørdahl med krass kritikk av kommunen i kulturhussak

Symbol på samhold

Stolkjøpet til familien Melkeraaen er både en støtte til kulturhusprosjektet og en gave til familien, forteller filmskaperen.

– Stolkjøpet er et symbol for hvordan vi i familien har støttet hverandre gjennom tykt og tynt, som gjennom «Flink Pike»-filmen. Det er en felles gave til oss selv og et symbol på vårt samhold, sier Melkeraaen.

Hun mener et nytt kulturhus vil være positivt for Øksnes.

– Nå er det et kulturhus i Bø, på Stokmarknes og Kulturfabrikken på Sortland. At Folkets Hus kommer på Myre tror jeg ikke er noe negativt, det kommer ikke til å konkurrere ut noen av de andre kulturhusene. Det er klart at kulturtilbud er viktig. Jeg tror Folkets Hus vil være et bra tilskudd til lokalsamfunnet. Det er viktig å understreke at man tar kultur på alvor, sier hun og legger til:

– Det er flere enn en idrettshall i regionen, men det er ikke noen som snakker om at de ødelegger for hverandre. Hvorfor skal det være annerledes med kulturhus?

Et alternativ for unge

I tillegg til lokalsamfunnet, mener Melkeraaen at kulturhuset vil kunne bli et viktig tilbud for barn og unge i Øksnes.

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag om jeg ikke fikk mulighet til å være med på barneradioen eller skrivekurs. Det var der jeg ble stimulert til å holde på med det jeg liker. Slike tilbud kan være umåtelig viktig. Man må huske på at det er ikke alle barn og unge som synes en fotballbane er det mest spennende i verden, sier Melkeraaen.