Johan Petter Barlindhaug, styreleder i Saura AS, snakket om oljeutvinning utenfor Nordland under folkemøtet på Myre tirsdag kveld.

Det var knapt sitteplasser igjen i kommunestyresalen på Myre da det tirsdag ble holdt folkemøte om en mulig oljevernbase i Øksnes. Invitert til møtet var oljenestor og styreleder i Saura AS, Johan Petter Barlindhaug.

Saura-prosjektet er et samarbeid mellom Røst, Gildeskål og Bodø kommuner - hvor de tre samarbeider om å jobbe frem et olje- og gassrør som skal gå fra Røst til Saura i Gildeskål. De jobber også for å legge premisser og stille krav mot myndighetene.

Møtet på Myre tirsdag handlet like mye om oljeutvinning som en oljevernbase.

- Må stille krav

Barlindhaug snakket om viktigheten av å kjøre lokale prosesser, og at man lokalt må stille krav og betingelser til myndighetene mot at det sies ja til oljeutvinning.

- Jeg er her i dag for å motivere til regionale prosesser i Vesterålen og Lofoten, lik de vi har hatt i Saura, sa Barlindhaug.

- Forventingene fra geologene er at Vesterålen kan være en stor gassprovins. Områdene geologene har mest tro på ligger slik til at man trolig i løpet av noen år har teknologi til å nå de med horisontalbrønner fra land. Prøveboring og leting vil uansett måtte skje ovenfra og ned, sa han.

Han la frem forslag til områdeløsning for Nordland VI og VII, og pekte på at Kystverket i en utredning mener det er to steder i Nordland som har trygge seilingsruter og terminalsteder for store tankskip: i Saura og i Gavlfjorden mellom Andøy og Øksnes.

Johnny Johnsen i Norges Kystfiskarlag uttrykte skepsis mot at oljebransjen skal gjøre sitt inntog på eggakanten utenfor Vesterålen, hvor aktiviteten på et lite areal allerede er stor.

- Kanskje kan vi bore etter olje fra land, men problemet er seismikken som skremmer og dreper fisken. Den må fortsatt skytes kontinuerlig, sa Johansen.

- Avgjørende å ha fiskerne med

Barlindhaug sa i sitt foredrag at det er helt avgjørende å ha fiskerne med på laget, dersom det i fremtida skal åpnes for oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Jeg tror det er få som mener vi skal åpne for oljeutvinning utenfor Vesterålen om ikke fiskerne synes er greit. Uten at fiskerne sier ja, tror jeg ikke det blir noe av. Men jeg tror det er muligheter for å redusere tvilen til fiskerne, sa Barlindhaug og oppfordret Øksnes-fiskerne til å se til sine kolleger på Røst.

- Der sier de "nei, men". Fiskerne på Røst sier at de er villige til å delta videre i prosessen for å se om myndighetene vil levere på deres krav om Norges beste oljevernberedskap og en operativ oljevernbase på Røst. De har også stilt krav om et beredskapsopplegg som trekker fiskeflåten i Lofoten aktivt inn, sa Barlindhaug.

En betingelse for et olje-ja fra det som i utgangspunktet var oljeskeptikere på Røst, er at en oljevernbase legges til kommunen. I Saura-prosjektet er det påpekt at både Røst og Øksnes trenger operative oljevernbaser.

Regjeringen har foreløpig sagt lite om hva en miljø- og oljevernbase skal være.

- Det er ikke sagt hva en slik base skal være, men det er vil være folk, utstyr, lager og trolig det å overføre suksessen fra Finnmark i å bruke fiskebåtene i oljevernberedskap. I kystnær beredskap har det vist seg at båtene de bruker i oljevern ikke har en sjanse mot fiskebåtene, sa Barlindhaug.

Positiv til bruk av fiskeflåten

Øksnes-fisker Kurt Karlsen sa til VOL etter møtet at han er veldig positiv til tankene om at fiskeflåten skal brukes i oljevernberedskapen.

– Jeg tror fiskerne har den beste forutsetningen for å drive den beste beredskapen. Fiskerne er vant til å beherske de kreftene som er i sjøen. I Øksnes har vi en variert flåte som kan brukes i de smaleste krikene til langt uti havet, sier Karlsen.

– Men her må vi ha to tanker i hodet samtidig. Det ene er å ha en holdning til å åpne for oljeutvinning generelt, det andre er å ha en holding til etablering av en oljevernbase. Jeg er mot oljeutvinning, men stor tilhenger av en oljevernbase i Øksnes. Jeg mener det er et behov uansett, sier Karlsen.

– Tror du forslaget om en oljevernbase er et forsøk på å gjøre lofotingene og vesterålingene mer positive til oljeutvinning?

– Man kan ikke slå seg fra tanken om det, sier Karlsen.