Første sak ut var budsjettet til Øksnes Havnevesen, her foreslo Øksnes Tverrpolitiske Liste at dersom havnevesenets overføringer i budsjettet ble vedtatt, måtte også havnevesenets prioriteringer endres. Det er budsjettert med 450 000 fra kommunen, mot 500 000 tidligere år.

Disse endringene skal legges frem for kommunestyret ved første møte i 2015. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Kommunestyret stemte med klart flertall ned forslaget om å innføre eiendomsskatt i Øksnes. Fra talerstolen kom det mange gode innlegg både for og mot eiendomsskatt.

Veronica Gabrielsen fra Arbeiderpartiet pekte på at uten eiendomsskatt er Øksnes en attraktiv kommune for unge nyetablerere som ønsker å bosette seg i ØksnUnder kommunestyret i Øksnes tirsdag ble det vedtatt at det ikke innføres eiendomsskatt i kommunen, samt for bedrifter som ønsker å etablere seg.

Disse argumentene mottok støtte fra Høyre og Senterpartiet. Høyre pekte på ulempene med eiendomsskatt, som er at inntekt ikke er relevant, og at det derfor er en usosial skatt.

Stramt budsjett

Rådmannen åpnet med å redegjøre for alternativer for hvordan ny brannstasjon kan realiseres. Denne gjennomgangen konkluderte med at det vil bli billigere å bygge ny brannstasjon, istedenfor å kjøpe et bygg fra Bjørnar Lind AS, som også vil trenge en omfattende renovering.

Leder i Øksnes Eldreråd Jarle Meløy orienterte om Eldrerådets forslag til hvordan et aktivitetssenter for eldre kan realiseres. Han pekte på at Myre Samfunnshus er til salgs og at dette er et meget velholdt bygg, som har blitt påkostet mye både innvendig og utvendig. Bygget vil kunne tjene som både aktivitetssenter for eldre på dagtid, og samfunnshus på kveldstid.

Asfaltering av kommunale veier, bassengtilbudet både på Myre og i Alsvåg og hjemmerehabilitering stod sentralt i innleggene fra talerstolen.

Theodor Lind (ØTL) berømmet rådmannen for et godt budsjett, der det var lagt inn midler for å bevare likviditetsreserven med 10 millioner.

Etter at alle forslagene til budsjett var framlagt for salen ble det avholdt møte mellom gruppelederne, for å diskutere de forskjellige budsjettforslagene.

Etter møtet mellom gruppelederne presenterte Tore Christiansen et forslag til endringer som alle i kommunestyret stilte seg bak.

Forslaget inneholdt punkter fra alle de fem forslagene som ble presentert før gruppemøtet.

Kuttes i reiseutgifter

I det nye budsjettet kuttes det blant annet i reiseutgiftene til ordfører og rådmann fra 100 000 til 50 000.

Kommunen sparer inn 200 000 på renteutgifter.

Kommunen skal satse på sommerjobb for ungdom, og bevilger 50 000  til dette formålet.

Kommunen skal ha et mål om å ha en lærling per 1000 innbygger.

Det ble budsjettert med 500 000 til asfaltering.

Det ble bevilget 35.000 kroner til basseng, samt at det skal utarbeides en egen sak om bassengdrift, som skal presenteres kommunestyret våren 2015.

Budsjettet med endringer ble enstemmig vedtatt.

– Det har vært en konstruktivitet rundt budsjettforhandlingene som jeg ikke har sett før, sa ordfører Jørn Martinussen etter at voteringen var avsluttet.