Tommy Hoholm fra Alsvåg, vil nå få barnetrygda for Timothy og Joachim som ble kidnappet av sin mor i 2005.

- Nav kontaktet meg rundt juletidene, i sekken hadde de beskjed om at min ekskone ikke hadde krav på barnetrygd, i henhold til en EØS-regel. Nav har snudd i saken og overført barnetrygda til meg, skriver han i et innlegg på Facebook-gruppa "Kampen for gutta mine".

Har fått omsorg

Hoholm sier til VOL at det mest positive med at han nå får pengene, er at de da i hvert fall ikke går til utlandet.

- Det er rett og rimelig at pengene ikke følger en kriminell handling, men at de går til den som rettmessig har fått omsorg for barna, sier Hoholm.

At han nå får barnetrygda fra NAV, gjør også at han oftere har mulighet til å besøke barna i Slovakia. Dermed kommer de også barna til gode, mener Hoholm.

- De gjør at jeg også faktisk har råd til å kjempe videre, sier han.

Så dem i mai

Hoholm har i snart 10 år kjempet for å få sønnene tilbake, etter at de i 2005 ble kidnappet av sin slovakiske mor, og tatt med til hennes hjemland. Siden da har Hoholm krevd barna utlevert, og etter seier i både tingretten og lagmannsretten, har Hoholm foreldreansvaret for guttene. Likevel har han ikke fått de med seg hjem til Vesterålen.

Sist Tommy Hoholm så de to sønnene sine, var i mai i fjor. Egentlig var det også planlagt en tur i august, men barnemoren gjorde da sitt for å sabortere for besøket, ifølge Hoholm. Dermed måtte han avbestille.

- Det er en ekkel opplevelse, og ikke bare trist for meg, men tenke på barna! De gleder seg til at pappa kommer i ferien, men så finner mor ut at det ikke skal skje, sier han.

Strasbourg

En ny lov som gjelder i Norge fra 1. januar 2015, gjør at barnetrygd og andre ytelser stanses, når en av foreldrene har kidnappa barna til utlandet. En EØS-regel om barnetrygd har vært gjeldene før dette. Hoholm vet ennå ikke hva dette vil si for hans sak, eller om han vil få guttene hjem til seg igjen.

I mars i fjor skrev VOL at saken skal opp i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Mens de venter på dét, skjer det ingenting i saken. Trolig vil det skje i løpet av 2015.

- At det er barn involvert, gjør at saken er høyt prioritert, men vi vet ennå ikke når den blir tatt opp der, sier Hoholm.

Slovakisk rett har tidligere sendt krav om at Hoholm skal betale over 1000 euro i månedlige bidrag, samt 36.000 euro i ubetalte bidrag til guttene. I tillegg har de krevd at Hoholm skulle møte i retten for å fraskrive seg foreldreansvaret, samt for å skrive under på at han godkjenner kravet de har lagt frem.

Mandag ettermiddag ble Vol kontaktet av moren, som ønsker å presisere følgende når det gjelder utbetalingen av barnetrygden: "Saken er at jeg aldri har mottatt de pengene etter at vi har fllyttet til Slovakia, skriver hun i en sms.

Dette er saken:

• I 2005 ble de to sønnene til Tommy Hoholm bortført av ekskona, til hennes hjemland Slovakia.

• Hoholm har vunnet frem i alle rettsinstanser i Norge, og har foreldreretten for guttene som er 13 og 11 år.

• Mora til barna har anket hver gang, og en slovakisk domstol har slått fast at barna skal bo hos moren.

• Hoholm har hele tiden betalt månedlige bidrag gjennom staten, direkte til barnas mor, selv om hun er siktet for barnebortføring og er etterlyst gjennom Interpol.

• Den slovakiske stat krever Hoholm for 1000 euro i måneden, samt 36.000 euro i ubetalte bidrag.

• Tidligere tillot norsk lov at barnebortførere kan motta barnetrygd og bidrag fra Norge.

• Hoholm har tidligere sagt at den norske stat belønner kriminelle handlinger, ved å opprettholde betalingene til Slovakia.