Til tross for at skreien har gjort sitt inntog, er det en rolig søndag formiddag i havna på Myre. Ruskete vær gjør at bare de største båtene har våget seg ut.

Tre tungeskjærere står over samlebåndet og venter på torskehoder. Litt lengre bort, over sløyebingen på Sommarøy produksjonslag, står 31 år gamle Dimitris Pallis. Han er en av flere hundre som har reist fra hjemland lengre sør i Europa, opp til det kalde nord, for å jobbe som sesongarbeidere på fiskebrukene i Øksnes.

Selv kommer han fra Hellas, fra millionbyen Athen. Dimitris er utdannet musiker, jobber som dj, bookingagent og promotør. Han spiller i flere band, har vært radiovert og gitt ut plater. Kontrastene mellom livet hjemme i Hellas og tilværelsen over en sløyebenk på Myre er store, på så mange vis.

Onkel på Myre

Så hvordan endte han opp her?

Den økonomiske krisen i Hellas driver unge grekere ut av hjemlandet på jakt etter jobb. Om det ikke var vanskelig nok å leve av musikken fra før, er situasjonen enda verre nå.

– Det er nærmest umulig å leve av musikken uten å ha en rekke jobber på si, sier Dimitris.

Tanken om Norge hadde han tenkt lenge før han i fjor vinter fikk seg jobb og reiste nordover.

– Onkelen min har bodd på Myre i 15 år. Han fikset meg jobb på Sommarøy produksjonslag, hvor han selv har jobbet i mange år. Etter tre måneder her har jeg tjent nok penger til å betale husleie for et helt år i Hellas, sier han.

Høy arbeidsledighet

Dimitris forteller at den økonomiske krisen i Hellas bare på noen år har forandret landet.

– De siste tre-fire årene har situasjonen blitt ille. Athen har blitt en helt annen by. Butikker stenger, det er blitt flere hjemløse og de fattige blir enda fattigere. Det er vanskelig, sier han.

Arbeidsledigheten blant unge grekere er høy. De har utdannelse, men ingen jobb å gå til. I løpet av de fem siste årene har så mye som 200.000 unge grekere forlatt hjemlandet.

– Mange av vennene mine har reist fra Hellas, slik jeg har, for å tjene penger til å betale regningene, sier han.

Spillejobb på Sortland

Dimitris elsker fisk, og det kalde været har han for lengst blitt vant til. Han trives på kaia på Myre, men det er musiker han er, og det er musikk han vil drive med. I april reiser han hjem for å spille inn plate med bandet Teflon.

– Det er mye jeg savner i hjemlandet, men det er greit å være her for noen måneder. Pengene jeg tjener i løpet perioden gjør at jeg kan leve resten av året i Hellas på en noenlunde verdig måte, sier han.

Neste fredag lar han imidlertid oljehyret og sløyekniven ligge. Han har nemlig fått sin første spillejobb i Norge. Dimitris, eller JJ Pallis som han da heter, skal være dj under det faste klubbkonseptet Fabrikkfest på Kulturfabrikken på Sortland. Duren fra heisekraner og trucker skal byttes ut med hans egen festmusikk.

– Det blir musikk med groove! utbryter han.

Selv om han har jobbet som dj i nærmere ni år, og har et kjent navn i Athens utelivsbransje, er han spent.

– Jeg gleder meg til å se hvordan folk reagerer på musikken i et helt annet land, med en helt annen kultur. Men jeg tror det blir en bra kveld.