Ordfører har innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte og kommunestyre torsdag, hvor det inviteres til å vedta detaljert plan for sammenslåing av Øksnes kommune med øvrige kommuner i Vesterålen. Plan for sammenslåing er helt ned på detaljnivå, som å beslutte kommunevåpen og kommunesenter.

LES SAKSPAPIRENE HER

”Det haster med å få gjort noe”. ”Vesterålen er langt etter i utredningsarbeidet i fht kommunereformen”. ”Vi blir slått sammen uansett, så nå må vi se på hvordan vi vil ha det!”

Dette er utsagn vi møter når temaet kommunereform kommer på banen. Dette ser vi også i saksutredningen til rådmannen. I sine egne vurderinger snakker rådmannen om å vurdere muligheter og ulemper ved en sammenslåing med andre kommuner i Vesterålen, men har i sitt vedtak foreslått å berede grunnen for en sammenslåing før vi har startet debatten i egen kommune.

For Øksnes Arbeiderparti er det helt uaktuelt å gå inn for å utarbeide praktisk plan for sammenslåing av Øksnes med andre kommuner - før innbyggerne er hørt i spørsmålet om framtiden til Øksnes. Det er et demokratisk prinsipp og en selvfølgelig forutsetning for Øksnes Arbeiderparti at innbyggerne skal bli invitert til å uttale seg i spørsmålet, og at det skal legges stor vekt på innbyggernes mening i denne saken.

Øksnes Arbeiderparti vil ikke støtte framlegg til forslag slik det framgår av innkalling til ekstraordinært kommunestyremøte.

Øksnes Arbeiderparti mener at Øksnes kommune har alle forutsetninger for å forbli en robust og selvstendig kommune. Øksnes har befolkningsvekst, en relativt ung befolkning, gode omsetningstall for handel, og som vitner om lojale forbrukere og dyktige kjøpmenn, en sterk nasjonal posisjon i sjømatnæringen – nasjonens framtidsnæring og stort innslag av nye innovative bedrifter som gir et godt grunnlag for Øksnes som selvstendig kommune.

Når vi samtidig tar med folks entusiasme for egen kommune og iherdig frivillig arbeid innenfor idrett og kultur, er det lite som taler for sammenslåing med andre kommuner.

Øksnes Arbeiderparti vil ikke være med på å overkjøre innbyggerne i Øksnes i behandlingen av dette viktige spørsmålet for framtiden til Øksnes. Vi vil derfor fremme forslag i tråd med våre demokratiske prinsipper om aktiv innflytelse og medbestemmelse.

Øksnes Arbeiderparti vil med denne begrunnelse legge fram følgende forlag til politisk behandling:

  1. Øksnes kommune inviterer innbyggere, lag og foreninger, næringsliv og øvrige aktører til engasjement og debatt i Øksnes om vår felles framtid.

  2. Det nedsettes "Demokratiutvalg for Øksnes" som skal ta ansvar for prosessen og invitere til folkemøter og debatt i sosiale media. Hensikten er å få fram innbyggernes mening om framtiden til Øksnes kommune.

  3. Demokratiutvalg for Øksnes skal bestå av en representant fra hvert av partiene. Ordfører leder arbeidet og representerer den partigruppe denne kommer fra. Forøvrig oppnevner partiene sine representanter som formelt velges av kommunestyret. Rådmannen stiller sekretærhjelp til rådighet.

  4. Reaksjoner og uttalelser fra innbyggerne sammenfattes av Demokratiutvalget og framlegges for formannskapet som grunnlag for videre politisk behandling.

  5. Øksnes kommunestyre inviteres i egen sak til å vedta folkeavstemming over spørsmålet om sammenslåing av Øksnes med andre kommuner. Saken framlegges til behandling slik at folkeavstemming kan avholdes høsten 2015, eller tidlig våren 2016.

Øksnes den 21. april 2015

På vegne av Øksnes Arbeiderparti:- Karianne B. Bråthen, ordførerkandidat og gruppeleder- Torfinn Kristoffersen, leder.