Rådmann, Just Hjalmar Johansen, ba politikerne om at startskuddet for utredning kom slik at faktagrunnlaget for innbyggerne blir best mulig. Det førte til intens debatt om et tema rådmannen kaller den viktigste politiske saken på 50 år.

-– Vi i administrasjonen venter på et startskudd fra kommunestyret for å gå igang med prosessen. Dette er den største politiske saken som har vært på dette bordet på 50 år. Og det er en politisk sak og ikke en sak administrasjonen kan begynne med uten at dere gir oss startskuddet.  Da handler det om å få på plass et faktagrunnlag og å få gi innbyggerne et beslutningsgrunnlag. Men det viktigste er at vi får et vedtak vi kan enes om slik at vi kan gå igang med å jobbe.

Se forslaget fra Rådmannen her.

Kommunestyret i Øksnes har allerede bestemt at det skal avholdes folkeavstemning om Øksnes skal være med i en eventuell storkommune eller ikke. Rådmannens forslag om å få i gang med utredning om fordeler og ulemper slik som Sortland Kommune vedtok i forrige uke, er noe en bør være forsiktig med.

– Det viktigste i denne saken er at vi får en lokal debatt. Vi må kartlegge hva innbyggerne mener om tjenestetilbud og andre ting. Om vi skal sende rådmannen til andre kommuner med et mandat, må vi først vite hva innbyggerne mener. Vi må ta dette i rett rekkefølge. Å få et folkemøte for å lette på trykket er det aller viktgiste og det er det vi må få på plass først.

Rådmannens forslag til vedtak, som går på å starte en prosess for å kartlegge fordeler og ulemper med en sammenslåing, møtte motbør fra samtlige i formannskapet. De ønsket alle større involvering fra innbyggerne.

Det ble lagt frem alternative forslag til vedtak fra Øksnes Tverrpolitiske Liste Øksnes Senterparti og Øksnes Arbeiderparti. Alle forslagene la veldig stor vekt på at innbyggerne skulle få innsyn og medbestemmelsesrett. Det blir lagt frem et felles forslag fra formannskapspartiene i kommunestyremøtet senere i dag.

BDO-rapporten ubrukelig

Tore Christiansen fra Øksnes Kristelige Folkeparti mente at prosessen frem til i dag hadde vært for dårlig. Han mente også at BDO-rapporten var ubrukelig som verktøy i prosessen.

– Jeg mener BDO-rapporten på mange måter er ubrukelig. Den bærer preg av en klipp og lim-prosess som på ingen måte gjenspeiler behov eller konsekvenser for Øksnes kommune. Derfor må vi få en bedre prosess og et bedre faktagrunnlag.

Felles forslag

Formannskapet var enige om at noe av det viktigste var at det kom e felles forslag til vedtak fra formannskapet. Og store deler av møtet gikk ut på å forsøke å finne felles mark for dette forsalget.

Et av de største diskusjonstemaene var hvem som skulle sitte i et eventuelt utvalg som skal utrede en sammenslåing.

Ordører, Jørn Martinussen, mente at valgresultatet burde være gjenspeilet i et utvalg, mens John Danielsen i Øksnes Senterparti mente at det var langt viktigere å få på plass at alle partier og interesseorganisasjoner får være med i et slikt utvalg.

Vil ikke ha folkeavstemning

Etter hvert ble det avgjort at formannskapet ikke går inn for folkeavstemning i forbindelse med kommunereformen, til høsten. Et forslag fra SP og FrP, om at folket i Øksnes skal høres gjennom en folkeavstemning som avholdes i forbindelse med kommunevalget høsten 2015, ble nedstemt.  I dette forslaget ble det blant annet foreslått at resultatet av folkeavstemningen skal være avgjørende for om kommunen skal gå videre i en prosess for en eventuell sammenslåing med andre kommuner.

Det ble sett på som lite hensiktsmessig å få i stand en folkeavstemning allerede til høsten. Det ligger allerede et vedtak i Øksnes kommunestyre at folkeavstemming skal være det som avgjør om Øksnes skal inn i en eventuell kommunesammenslåing eller ikke. Formannskapet mente at det ville bli for lite tid å få et godt nok grunnlag og få nok informasjon ut til innbyggerne og informasjon fra innbyggerne til kommunen, om en avstemning om sammenslåing kom allerede i forbindelse med høstens kommunevalg.

Saken skal torsdag formiddag tas opp i et ekstraordinært kommunestyremøte. Her skal det avgjøres om rådmannens forslag eller et felles forslag fra formannskapet eller eventuelt andre forslag som kommer skal styre veien videre for Øksnes kommune. Vi følger avgjørelsen i Kommunestyret i løpet av kvelden.