Hva var det vi ble vitne til i dagens hasteinnkalte møte? (Torsdagens ekstraordinære formannskap i Øksnes red.anm.)

Jo, det var ett kuppforsøk av verste klasse. En etter en troppet lederne av de respektive fløyene opp og flagget si velvilje til at folket skulle få si sin mening. Klart at innbyggerne i Øksnes skulle høres. Det skulle bare mangle, mente alle sammen.

Men hva var det de egentlig mente? Hvorfor ville ikke SP og FRP slutte seg til det forslag til vedtak som de andre sluttet opp mot? Hvorfor var det ikke mulighet å komme til enighet under ett felles vedtak? Jo, det var ganske enkelt ordlyden i vedtaket.

I forslag til vedtak står det nemlig at det skal være en "rådgivende folkeavstemning" i Øksnes. Dette betyr igjen at om det så er 70 % flertall for å beholde dagens struktur så kan de folkevalgte bestemme det motsatte utifra andre hensyn de måtte mene er viktigere.

I forslaget fra SP/FRP var det også fremmet forslag til at folkeavstemningen skulle legges til årets kommunevalg. Dette var det heller ikke ønske om. Det ble her også presisert av AP sin representant at de ønsket ikke at valgkampen skulle stå og falle på denne saken.

Det betyr følgende: I 2016 skal Øksnes sin befolkning ta valget for og imot. Det trenger i og for seg ikke å bety noe som helst. I valgkampen til høsten kan alle som er for en sammenslåing skjule sine synspunkter bak agendaen om at de venter på utredningen og vil ta sine standpunkt utifra dette.

Valget blir derfor et avgjørende valg på mange måter. Både med tanke på den fremtidige strukturen og det å klare og skille skjelettene i skapet fra kotelettene som ligger å frister på bordet.

Valgflesket blir her avgjørende. Legger tilhengerne av sammenslåingen kabalen sin rett så vinner de valget på saker de ikke trenger å innfri da avgjørelsen uansett blir tatt på kammerset uten at Øksnes sin befolkning stemme blir hørt.

Derfor er det ingen overdrivelse å si at valget i Øksnes er det viktigste valget vi noen gang har stått over for. Ikke la det bli det siste.

Godt valg og stem klokt.

Jim S. Karlsen, Myre