Cermaq gikk tidligere i april ut med at de nå ønsker å øke slakterikapasiteten. De ser på et fellesslakteri som kan dekke hele regionen, fremfor utvidelser av de eksisterende slakteriene i Alsvåg i Øksnes og i Skutvik i Hamarøy.

Endelig beslutning skal tas i slutten av juni, men selskapet har allerede inngått avtale om å lage prosessavtale med Steigen kommune for utredning av etablering av nytt slakteri i kommunen.

Det kan bety nedleggelse av slakterianleggene i Alsvåg og Skutvik.

Tilbyr lån

Samtidig har ordføreren i Steigen tilbudt Cermaq Norway et lån på 36 millioner kroner, til å bygge nytt lakseslakteri.

Det får tillitsvalgt i Cermaq Alsvåg, Atle Berntsen, til å reagere.

- Dette vil få voldsomme konsekvenser for Øksnes og Hamarøy kommuner, sier Asle Berntsen til VOL.

På slakteriet i Alsvåg står 45 arbeidsplasser i fare. Fellesslakteri i Steigen kan bety nedleggelse både i Alsvåg og i Skutvik. Totalt kan 80 fagfolk miste jobben.

- Alsvåg og Skutvik står sammen og kjemper for arbeidsplassene våre, sier Berntsen.

- Gode arbeidere

Berntsen tror ikke mange av de ansatte er interesserte i å jobbe i Steigen, dersom de skulle få tilbud om det ved en eventuell nedleggelse i Alsvåg.

- Vi har ikke rukket å spekulere i videre drift i Alsvåg, selv om det jo er noe vi håper på. Vi har veldig mange godt skolerte arbeidere i Alsvåg. Det er en fantastisk arbeidsgjeng som står på. Det er aldri noe negativt, sier han.

- Nå er vi redde for arbeidsplassene våre.

Store konsekvenser

Nedleggelse av Cermaq i Alsvåg vil ikke bare gå ut over de 45 ansatte i selskapet, tror Berntsen. Annet offentlig og privat næringsliv vil også merke ringvirkningene. Øksnes thermo for eksempel, produserer daglig 7-8.000 isoporkasser til Cermaq.

- I tillegg vil det merkes for butikken i Alsvåg, for byggevirksomhet, og ikke minst for Øksnes kommunes skatteinntekter. Vi vil få en stor arbeidsledighet etter hvert, sier Berntsen.

Argumentasjonen for nytt slakteri, er at Cermaq trenger mer kapasitet. Berntsen mener at selskapet ikke trenger å bygge nytt.

- Send fisk, så skal vi slakte all fisken de har på disse to eksisterende slakteriene. Det er bortkastet penger å bygge nytt.

Reagerer

Steigen sitter på en tomt som er ordnet til nettopp nytt lakseslakteri, og det har de gjort i mange år allerede.

- Jeg har full forståelse for at Steigen vil ha slakteriet, med de positive ringvirkningene det får for kommunen. Men jeg reagerer på at de legger 36 millioner statlige midler i potten. De går inn og sponser en milliardbedrift som Mitsubishi, som eier Cermaq, er. Det stiller jeg spørsmål ved, sier Berntsen.