Som VOL skrev mandag formiddag, frykter 45 ansatte ved Cermaq sitt lakseslakteri i Alsvåg nå for arbeidsplassene sine.

Bakgrunnen er at oppdrettsselskapet, som Staten nylig solgte til japanske Mitsubishi Coorporation, skal øke slakterikapasiteten. Alternativene som det nå ses på er å utvide selskapets eksisterende slakterier i Alsvåg og Skutvik, eller å bygge et nytt fellesslakteri i Steigen, hvor selskapet har sitt hovedkontor.

Cermaq har leid inn et eksternt selskap som skal finne den beste løsningen. Ifølge FiskeribladetFiskaren vil et fellesslakteri i Steigen trolig bli anbefalt.

Endelig beslutning skal tas i slutten av juni, men selskapet har allerede inngått avtale om å lage prosessavtale med Steigen kommune for utredning av etablering av nytt slakteri i Salten-kommunen. Der har også ordføreren i kommunen tilbudt selskapet lån på 36 millioner kroner til nybygg.

Avgjørelse ikke tatt

Administrerende direktør i Cermaq Norway, Geir Molvik, presiserer mandag ettermiddag overfor NRK at selskapet fortsatt ikke har bestemt seg. Han sier han har forståelse for reaksjonene som blant annet kommer fra de ansatte i Alsvåg.

– Jeg skjønner at folk blir urolige, og det tar vi med oss i beslutningsprosessen. Vi har ansatterepresentanter i styret hos oss, og vi har en god kontakt med de tillitsvalgte. Så får vi diskutere med dem når ting blir aktuelt, sier Molvik til NRK.

Utslagsgivende

På spørsmål fra NRK om hva som vil være utslagsgivende for hvor Cermaq velger å satse, svarer Molvik følgende:

– For det første ser vi på hvordan plasseringen er i forhold til vår oppdrettsvirksomhet, og deretter transport av fisk og varer. Det må også ligge til rette for at vi kan utvide virksomheten vår ytterligere.

Til NRK nevner direktøren også plass til ventemerd, at lokaliseringen av slakteriet ligger hensiktsmessig til i forhold til oppdrettsanlegget, og også tilgang på god og kompetent arbeidskraft.