En meningsmåling utført av Norfakta på vegne av VOL, viser at Arbeiderpartiet, som i inneværende periode sitter i opposisjon, fortsatt er det klart største partiet i Øksnes.

Ved valget i 2011 hadde de 32,6 prosent oppslutning. I meningsmålingen fra april går de fram 1,7 prosentpoeng, til 34,3 prosent.

– Lettet

Partiet opplevde mye støy rundt nominasjonsprosessen, hvor John Danielsen, som opprinnelig var satt på topp av nominasjonskomiteen, trakk seg etter det han beskrev som trusler fra partifeller. Aps nye ordførerkandidat, Karianne Bråthen, er derfor lettet over å høre at partiet går frem på den ferske målingen.

– Jeg har vært veldig spent på oppslutningen rundt partiet, med tanke på nominasjonsprosessen, og hvilket utslag det ville ha for partiet at jeg ble ny ordførerkandidat. Jeg vil jobbe hardt for å vise at jeg er verdig den tilliten, sier hun til VOL.

– Meningsmålinger kan endre seg fort, men jeg er veldig glad for at vi har fremgang. Det gir oss ekstra motivasjon i valgkampen, sier Bråthen til VOL.

Første kvinnelige ordfører?

Hun er glad for at Arbeiderpartiet fortsatt står sterkt i Øksnes.

– Jeg tror det har en historisk bakgrunn. Vi er en kommune som har vært opptatt av den sosialdemokratiske tankegangen, og de verdiene Ap står for treffer folk, sier hun.

Bråthen kan til høsten bli den første kvinnelige ordføreren i Øksnes.

– Det er på tide at vi få en kvinnelig ordfører. I Øksnes har vi være dårlige på valgdeltakelse, og håpet er at vi til høsten skal skille oss ut ved å få kvinnfolkene, som er bærebjelken i øksnessamfunnet, til å gå i samlet flokk til stemmeurnene. Vi må få flere kvinner frem i øksnespolitikken, og da må kvinner stemme på kvinner, sier Bråthen.

Samarbeid

Øksnes styres i dag av et samarbeid som strekker seg fra Sv på venstresiden, til Høyre på motsatt side. ØTL, Sv, Krf og Høyre utgjør den politiske posisjonen i kommunen, mens Ap og Frp sitter i opposisjon. Det er derfor knyttet spenning til hva slag samarbeid øksnesværingene kan vente seg til høsten.

– Vi har ikke behandlet dette i partiet, men jeg vil tro at vi er et parti som kan samarbeide med de fleste. Partipolitisk er nok noen nærmere hverandre enn andre, men det avhenger også hvor villig man er til å få til ting sammen på lokalt plan, sier Bråthen.