Mattilsynet har stadfestet diagnosen ILA på bakgrunn av nye analyseresultater fra Veterinærinstituttet, samt kliniske symptomer og obduksjonsfunn på fisk ved lokaliteten.

- For å forhindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Mattilsynet er i dialog med virksomheten i den videre oppfølgingen med slakting og tømming av lokaliteten, heter det i en pressemelding fra Mattilsynet.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Oppretter kontrollområde

Det vil innen kort tid opprettes kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anlegg i havområdet. Lokale tilpasninger for topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokalitet med ILA-diagnose.

VOL har prøvd å komme i kontakt med ledelsen i Øyfisk, men de sitter foreløpig i møte om situasjonen. Vi kommer tilbake med reaksjoner fra selskapet senere.