- Vi slakter jo nå ut før opprinnelig plan og på ei lavere vekt enn planlagt. Totalt sett er det snakk om 800 000 laks som nå må slaktes på lokaliteten vår på Jurnes og Høydalsvika, forteller Nestleder ved Gunnar Klo AS til Vesterålen Online.

Ifølge Klo er det meste av fisken på to kilogram og oppover, men mesteparten av fisken må slaktes langt tidligere enn antatt og på en langt mindre vekt enn beregnet. Den aller minste av fisken, kun en liten  gruppe, er så liten at den må destrueres ut fra regelverket ved slike utbrudd.

- Fisken som må destrueres er heldigvis ikke en stor andel, sier Klo som ikke vil anslå hvor stort tapet blir for bedriften i Øksnes.

- Det har ikke vært fokuset vårt nå. Det som er viktig er å sikre at smitten ikke sprer seg, sier han.

Klo og resten av styret har sittet i møter i store deler av dagen og den neste perioden vil bedriften bli ilagt strenge restriksjoner fra Mattilsynet for å hindre ytterligere spredning av viruset.

Laksen skulle etter planen slaktes utover sommeren og høsten. Bedriften har flere merder lengre ute på fjorden ved Gisløy øst for Strengelvåg. Denne laksen har ennå ikke fått påvist ILA, men er testet og tiltak avventes til prøveresultatene er klare.

- Når prøveresultatene foreligger der kan vi planlegge hvordan vi jobber videre. Nå er fokuset på å minske faren for smitte.

Flere tilfeller

Det har det siste halvåret vært flere tilfeller av utbrudd av ILA-smitte i Vesterålen. Det bekymrer Klo.

- Det er bekymringsverdig, men å spekulere i årsak blir vanskelig. Smittehåndtering blir i alle fall førstepri når en først rammes.

Veien videre for bedriften blir nå å samarbeide med Mattilsynet før de kan se fremover mot 2015-generasjonen med laks etter det.

- Området hvor smitten har forekommet blir jo en bekjempelsesone nå over lengre tid. Så her har vi ikke noe vi kan gjøre. Men på sikt jobber vi jo nå med 2015-generasjonen og må tenke litt lengere frem i tid på det og sikre så normal drift som mulig, sier Klo.

Les også: Påvist ILA ved Øyfisk

Dette skjer nå ved anlegget:

Det vil innen kort tid opprettes kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anlegg i havområdet. Lokale tilpasninger for topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokalitet med ILA-diagnose. (kilde: Mattilsynet.no)

Dette er ILA:

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. Virus fører til sykdom på laks men har ingen betydning for folkehelsen. Tapene kan være betydelige selv om ikke dette alltid er tilfelle. Under gitte vilkår har vi også i Nord-Norge sett at tapene har kunnet passere 90 prosent.

ILA regnes som en alvorlig smittsom sykdom i Norge og Mattilsynet har utarbeidet en bekjempelsesplan for håndtering av slike saker fra det øyeblikk mistanke oppstår. EU har sykdommen på sin liste over ikke-eksotiske sykdommer.

Ved utbrudd av ILA blir det ofte opprettet et kontrollområde for å bekjempe sykdommen og for å begrense videre smittespredning.(kilde: Mattilsynet.no)