Øksnes har ikke tatt imot flyktninger de siste årene. Årsaken har vært oppgitt til mangel på boliger til eventuelle flyktninger.

Les også: Boligsituasjon hindrer bosetting av flyktninger

Det å bosette flere flyktninger har vært opp i formannskap og kommunestyre i Øksnes i flere år uten at det har ført til at kommunen har fattet et vedtak om mottak.

I 2014 mottok Hadsel og Bø 15 flyktninger hver, Sortland 25, Andøy 30 og Lødingen 10. Øksnes bosatte ingen.

I 2015 er det i alle vesterålskommunene vedtatt å bosette samme antall som i fjor. Bortsett fra Andøy, bosetter alle vesterålskommunene et lavere antall flyktninger enn det Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmoder.

Kommunene bestemmer selv om de vil bosette flyktninger, og hvor mange. Totalt bosettes det i Vesterålen 35 færre enn det IMDi anmoder.

45 flyktninger

I slutten av april vedtok imidlertid Øksnes formannskap et vedtak som kan gi Øksnes opp mot 45 flyktninger de neste to åra. I vedtaket heter det at Øksnes skal motta inntil 24 flyktninger i 2015 og 21 i 2016, eksludert familiegjenforening. I vedtaket heter det også at rådmannen skal påse at bosettingen skjer i tak med tilgangen på boliger.

I sakspapirene foran kommunstyret neste uke, er det nøye debattert om hvordan en skal få tilgang til flere boliger.

"Løsningene   på kommunens   utfordringer   kan  være  flere  og sammensatt. De forhold  kommunen   har  kontroll  over,  og kan  gjøre  noe  med  på kort  sikt,  er å engasjere   seg  i etablering   av  nye  attraktive  tomter  og eventuelt   bygging  av boliger med  enkel  standard  for  utleie.  Men  ettersom  dette  er en oppgave  som  burde  tilligge Boligstiftelsen,   kan  det  være  en  løsning  å ha dialog  gjennom  styret  i Boligstiftelsenfor  å belyse  saken  og kommunens   behov.", heter det.

"Et annet  forhold  som  kan  vurderes  er at Øksnes  Boligstiftelse   øker  utleiepriser   i Øksnes  i en  slik grad  at det  blir  regningssvarende    å bygge  nytt for  utleie.  Slik  ny utbygging   bør fra  kommunens   side  kanaliseres   gjennom  Øksnes  Boligstiftelse.   Det kan  i sin tur føre  til at også  andre  private  aktører  opplever   markedet  som  mer interessant   og velger  å investere  i utleieboliger   —eller  for  salg.  Dersom  Øksnes Boligstiftelse   ikke  ønsker  å vurdere  nybygg,  bør  Øksnes  Kommune  vurdere  å etablere  utleieboliger   i egen  regi.", fortsettes det.

Øksnes Boligstiftelse har per i dag ikke ledige boliger til formålet, så kommunen må bruke andre alternativer for å bosette. Det kommer ikke frem av sakspapirene hva disse alternativene er.