I ei av buene på Kjækholmen i Øksnes spiller Ann-Iren Hansen inn musikkvideo om noen uker. Foto: Privat

I fjor sommer ga visesanger og jazzvokalist Ann-Iren Hansen fra Langenes i Øksnes ut plana "Ei som går" på eget plateselskap. Plata rommet både selvskrevne viser på dialekt og gamle vesterålske folketoner.

I neste uke går Hansen i Store Studio i Bodø for å spille inn en ny, helt nedstrippet versjon av tittelsporet på plata.

Hvorfor?

Hansen vil gjøre låta, som betyr så mye for henne, mer tilgjengelig. Hun håper at en ny versjon skal nå ut til flere, blant annet gjennom å få innpass hos radiostasjonene. Med ingenting annet enn piano og sang vil hun også at budskapet i låta skal komme bedre frem.

Hyllest til fiskeriene

Hansen bor i Bodø, hvor hun jobber som sangpedagog, men hun legger ofte turen til Øksnes. "Ei som går" har hun skrevet hjemme på Langenes, og den er inspirert av kulturen og historien til stedet hun har vokst opp på. Låta handler om kystkvinna, om hun som venter på han som er ute på havet.

- Jeg får aldri nok av å synge den. Den rommer, for meg, så mange stemninger, inntrykk og følelser. Jeg føler at den trenger å bli trukket frem fra tåka, sier hun.

- Jeg vokste opp på Langenes, i et nedlagt fiskevær, og har sett rorbuene forfalle gradvis år for år. Jeg har vokst opp i fjærsteinene, og sett spor fra den tida da de rodde fiske fra stedet. "Ei som går" ble skrevet med alle disse tankene i hodet, og ble en slags hilsen til alle de som jobbet og jobber i fiskerinæringa - sett fra fiskarkvinna sitt perspektiv. Hun blir fort litt avglemt, sier Hansen.

Plata og låta ble spilt inn med Hansens jazzkvartett, med improvisasjoner, og i kanskje ikke fullt så radiovennlige versjoner.

- Jeg følte at nerven i sangen, og budskapet som ligger i teksten, forsvant litt. Nå vil jeg gjøre låta mer tilgjengelig, sier hun.

Spiller inn musikkvideo

For at låta skal nå ut til flere satser hun også mye penger på å få spilt inn en skikkelig musikkvideo. Det skal skje 18. og 19. juli - og selvfølgelig hjemme i Øksnes.

- Håpet er at det visuelle skal være med på å forsterke det auditive, sier hun.

Med seg på laget har hun fått en annen øksnesværing, nemlig filmspiren Edvard Karijord, som i dag studerer film ved Westerdahls i Oslo. Videoen skal spilles inn et steinkast fra huset hun har vokst opp i, nemlig i ei av de gamle buene på Kjækholmen.

- Det blir meg, havet og gammel kystkultur. Alt skal være nedstrippet, slik at sangen skal komme mest mulig frem, forteller hun.

Lokale sponsorer

Både nyinnspilling og musikkvideo koster - og Hansen håper nå at lag, foreninger og næringsliv hjemme i Vesterålen ser verdien av et slik prosjekt.

- Om noen ønsker å bidra økonomisk, og vil assosieres med videoen og prosjektet, hadde det vært veldig hyggelig å få lokale sponsorer i Vesterålen med på laget, sier hun.

Hansen håper låta og musikkvideoen er klar til lansering før jul. I mellomtiden kan vesterålinger få med seg Ann-Iren når hun spiller konsert under Reginedagan i Bø senere i måneden.